Projektledning

Är du 1.0 eller 1.1?

När jag började min resa i IT-branschen fick jag frågan om jag var en 1.0 eller en 1.1-människa. Ivrig och hungrig stod jag där som ett frågetecken, men högre versionsnummer måste väl vara bättre så det blev 1.1. Inte kunde jag tro att det skulle bli så rätt.

Men om vi backar ett steg; jag fick förklarat för mig att 1.0 är den typen av människor som alltid skapar och levererar nya produkter och tjänster. 1.0 ligger helst alltid i framkant och njuter av nya ramverk och bibliotek. Tittar vi i våra projekt idag så innehåller de AngularJS, Breeze, Polymer och Dapper. Ramverk och bibliotek som ligger i absolut framkant och skiljer sig från hur vi traditionellt har byggt system. Mina kollegor vilka jag klassar som 1.0:or skiner av lycka när de skapar fantastiska responsiva webapplikationer med otrolig grafisk upplevelse för användarna.

I samspel med detta hittar vi 1.1:orna. Människor som njuter av att ta emot en färdig produkt, vidareutveckla och optimera den och säkerställa att verksamheten är nöjda även när produkten svalnat och ligger i linjen. Dessa människor tycker att ramverk och bibliotek är spännande men njuter allra mest av felfria loggar, snabba system med hög upptid. Ibland generaliserar vi 1.1:ornas typ av arbete och kallar det förvaltning och vidareutveckling.

Under mina snart åtta år i branschen har jag haft förmånen att arbeta inom båda dessa typer av utvecklingsarbete och kan med stolthet säga att jag numera är en stabil 1.1:a. Det riktigt kliar i fingrarna när jag får höra om en långsam SharePoint-installation, en buggig webbapplikation eller varför inte något så spännande som en långsam databas. Ofta dyker dessa utmaningar upp inom ramen för förvaltning av systemen men allt oftare blir det spetsiga uppdrag med siktet inställt på att rädda system. Vi vet alla att om systemen inte levererar så kommer verksamheten att hitta nya vägar, förbi det långsamma eller buggiga systemet.

Med detta i åtanke är det viktigt att veta vilken typ av människor vi är eller vill vara. På Stretch har vi både 1.0 och 1.1 i våra nyutvecklingsprojekt och förvaltningar, eftersom vi ser hur dessa profiler kompletterar varandra utmärkt. Målet ska alltid vara att göra en grym leverans som kan leva vidare under lång tid.

Vi är efterfrågade och i min jakt på nya fantastiska 1.1-kollegor har jag stött på ett kulturellt fenomen i branschen som först gjorde mig bekymrad:

”.. förvaltning är tråkigt, de som jobbar med förvaltning är de som inte kan leverera som 1.0 … ”. 

Men nu är jag här och motar dessa tankar i grinden. 1.1 kräver erfarenhet inom flera olika områden och applikationslager. Det räcker inte att kunna stega igenom en applikation i Visual Studio. Det kräver också djup kunskap inom operativsystem, SQL-server, IIS, olika typer av cachelager, lasttester och prestandamätning. Dessutom krävs en hel del kunskap kring infrastruktur och virtualisering. Dessa kunskaper bygger den tekniska bas som krävs föra att göra system snabbare, mer stabila och flexibla.

Vi som arbetar med förvaltning ska gå stolta med rak rygg. Det är vi som ser till att leveransen lever vidare och frodas. Vi kommer in när tivolit har packat ihop och åkt iväg. Det finns få saker som är så tillfredställande som en kund som med glädje konstaterar att vi har kapat laddtiderna till hälften i deras SharePoint.

Det är detta vi gör. Vi är 1.1.
Kontakta oss om du tycker att detta låter intressant och vill arbeta med fantastiskt duktiga människor som lever och andas kvalitet, utveckling och förvaltning.

Dela inlägget