Business Intelligence, Teknik

Gör det själv med Power BI

Vilken bilförsäkring ska jag teckna? Ska jag ta med regnkläder när jag cyklar till jobbet? Är det lönt att spela på Real Madrid som vinnare av Champions League?

Varje dag fattar vi beslut och vi har vant oss vid en snabb tillgång till information att basera besluten på. På jobbet fattar vi beslut där vi räknar med att våra BI-system levererar den information vi behöver som underlag. Många gånger finns all information tillgänglig i något av våra BI-system, men det finns tillfällen då vi skulle behöva något mer. Det kan röra sig om allt ifrån en mer aktuell valutakurs till ett nytt sätt att kategorisera produkterna vi säljer. Oavsett vad krävs det en ändring i systemet så det kan tillgodose det nya behovet.

Du har säkert befunnit dig i situationer där du behöver en tillsynes liten ändring i något av de BI-system du använder. Processen och kostnaden för att få till ändringen gör dock att den tappar större delen av sitt värde. Det kan handla om veckor eller månader innan du ser ändringen i systemet och då kanske informationen inte längre har samma betydelse för dig. Antagligen har du vid dessa tillfällen tänkt tanken – ”Hur svårt kan det vara? Tänk om jag kunde göra det själv.”

Den senaste tiden har det pratats mycket om self-service BI. Self-service BI handlar till stor del om att ge användare i verksamheten tillgång till data så de kan bygga sina egna rapporter. Du behöver inte vänta på en IT-avdelning som har fullt upp eller producera en mängd olika dokument som beskriver och motiverar det du vill ha gjort. Du kan göra det själv.

Som BI-konsult har jag vid ett antal tillfällen diskuterat rapportdesign med användare och tänkt ”Varför ska jag bygga rapporten? Uppenbarligen finns det någon som är mer lämpad för uppgiften”. Gör jag mig mindre betydelsefull för projektet om jag berättar för användaren hur jag tänker? Inte enligt mitt sätt att se på det, snarare tvärtom. Att leverera så mycket värde som möjligt åt kunden ska alltid vara i fokus. Har jag chansen att föreslå något som ökar värdet är det en självklarhet att jag tar den. Vi arbetar mot ett gemensamt mål och uppgifterna på vägen gör den som är mest lämpad. Att kunna arbeta på detta sätt är en av anledningarna till att jag tycker self-service BI är ett otroligt spännande område.

Att enbart ge fler personer tillgång till mer data leder inte till de fördelar jag ser med self-service BI. Du måste också ha förutsättningarna att göra något med den data du får tillgång till. Här tycker jag att Microsoft med sin molnbaserade BI-lösning Power BI for Office 365 har åstadkommit något riktigt bra. Utvecklingen gör du i Excel som både ger dig ett användarvänligt gränssnitt och ett flertal kraftfulla funktioner. När du börjar arbeta med Power BI märker du snabbt vilket värde du kan skapa. Både åt dig själv och åt ditt företag.

Om du vill lära dig mer om Power BI kan jag rekommendera ett besök på www.powerbi.com. Håll även utkik efter vårt white paper om Power BI som publiceras inom kort.

Dela inlägget