Hållbart entreprenörskap, Nyheter

Att inte jaga vinster gör oss mer hållbara – Emilio Bernard (Malmö Printing Co)

Emilio Bernard, grundare och VD på det svenska profil- och textiltryckeriet Malmö Printing Co, ser inte vinst som ett prioriterat affärsmål. Finansiella nyckeltal hamnar inte ens på hans tio-i-topp-lista. Viktigast för Emilio är miljömässig och social hållbarhet.

Om man fokuserar på vinsten hamnar hållbara mål i skymundan. Det är en enkel logik, eftersom hållbarhet kostar. Framför allt i vår bransch där hållbar textilproduktion är betydligt dyrare jämfört med plagg som framställs utan krav på giftfri odling och bearbetning, hållbara transporter, livslängd och sjysta arbetsvillkor. Vill jag tjäna mycket pengar snabbt är det svårt att fatta kloka hållbara beslut, konstaterar Emilio.

Ett hål i branschen som behövde lappas

Emilio är en grafisk designer från soliga Kalifornien. Han flyttade till Sverige för 13 år sedan och har bland annat arbetat på en av Malmö Stads inkubatorverksamheter för startups. Där erbjöd han sina tjänster inom grafisk formgivning, varumärkesdesign och profilprodukter. Under sin tid på inkubatorn upptäckte Emilio en stor brist och ett miljöproblem i profilklädesbranschen.

– Det finns ett stort behov av profilerade kläder, väskor med mera och många företag beställer stora volymer av till exempel profiltryckta t-shirts, jackor och kepsar. Men för några år sedan fanns i princip ingen aktör som erbjöd miljövänliga och hållbara produkter. I stället producerades miljontals plagg varje år som bara användes några få gånger innan de slängdes, eftersom de inte höll längre än till första eller andra tvätten. Det var vansinne tyckte jag och kände att jag ville rätta till problemet.

Sagt och gjort. Emilio delade coworkingkontor med flera duktiga fotografer, designers och andra frilansande talanger, vilket gjorde det enkelt för honom att starta sin verksamhet utan att behöva anställa. Med en ny digital textilprinter kom han snabbt i gång i liten skala och började ta fram profilkläder till mindre events och skivbolag.

– Det började som en sidosyssla 2019, men växte snabbt. Nu är det min huvudsyssla och jag har fem anställda, ett tryckeri och ett showroom på Adelgatan i centrala Malmö.

Efter en grundlig efterforskning och konsulterande med experter hittade Emilio ett företag i Belgien som byggt upp ett nätverk av miljöcertifierade producenter som uppfyller hans tuffa hållbarhetskrav. Omkring 95 % av Malmö Printings textilier och plagg köps in den här vägen.

– Vi ställer extremt hårda etiska, miljö- och klimatkrav på våra underleverantörer och oss själva. Allt tryck sker till exempel med vattenbaserade färger och målsättningen är att material och plagg ska ta den kortaste vägen till konsument. Idag är vi tvungna att köpa in mycket från Indien och Bangladesh, men inom några få år hoppas jag kunna köpa in det mesta från europeiska tillverkare.

Högt i tak och långa promenader skapar en hållbar arbetsplats

Att Malmö Printing har höga hållbarhetsambitioner för det som kunden klär sig i råder det inga tvivel om, men hur ser Emilio på företagets sociala och finansiella hållbarhet?

– Mina finansiella beslut baseras på rent bondförnuft. Jag har ingen avancerad strategisk ekonomisk modell, utan gör en avstämning varje månad för att se att våra kostnader och löner täcks. Blir det något över blir jag glad, men jag ligger inte sömnlös om vi har en dålig månad. Skulle det bli flera sviktande månader i rad är det förstås en signal om att något måste korrigeras. Min enkla finansfilosofi har fungerat väldigt bra sedan starten för fem år sedan.

Emilio understryker att målet med verksamheten inte är att expandera och att populera Sverige med en kedja av butiker och tryckerier. Då hade förmodligen den finansiella styrmodellen sett annorlunda ut. Det primära målet är att revolutionera branschen från de destruktiva engångsplaggen till miljövänliga profilkläder, med hög kvalitet, som lever länge. Och att skapa bra relationer.

– Att skapa och vårda bra och utvecklande relationer med mina medarbetare och våra kunder och samarbetspartners är minst lika viktigt som vårt miljöfokus. Det är de mänskliga relationerna som bygger verksamheten och gör oss framgångsrika och långlivade, poängterar Emilio och tillägger:

För att skapa en trivsam arbetsplats där alla mår bra är det viktigt att alla känner sig trygga med att uttrycka sina åsikter och märker jag att det skaver någonstans tar vi ett avstämningsmöte direkt. Oftast på en långpromenad eller över en lunch. Det är lättare att öppna upp om man pratar under avslappnande former. Jag ser också till att vi alltid har en välfylld kyl så att inga knorrande magar påverkar lusten, måendet och arbetsklimatet när det är lite stressigt.

Fakta om Emilio Bernard

Entreprenörsroll: Grundare och VD på Malmö Printing Co

Ålder: 35 år

Bor: Malmö, Sverige

Entreprenörstips:

”För att bli en bra entreprenör krävs modet att våga ta svåra beslut och förmågan att se till helheten och inte fastna på detaljer. Det är också otroligt viktigt att ha kul på entreprenörsresan och tillsammans med dem du gör det med, till exempel när ni uppnått en milstolpe eller landat en stor affär. Detta är också ett bra tillfälle att reflektera över orsakerna till framgången och eventuella misstag, så att du lär dig vad som fungerar och vad som inte gör det.”

Stretch har alltid trott på människans vilja och förmåga att utveckla en bättre värld. Nu stärker vi vår position och vårt ställningstagande. Vi kallar det, hållbart entreprenörskap!

 

Mer hållbart entreprenörskap

 

Dela inlägget