Kultur, Karriär

Att vara eller icke vara: konsult – det är frågan

Jag har under alla mina yrkesverksamma år arbetat som konsult. När jag var ny i arbetslivet, arbetade jag tillsammans med en konsult som hade 15 års erfarenhet av yrket. Jag var så imponerad och hänförd av hans många och långa år att jag måste erkänna att jag var star-strucked. Idag får jag påminna mig om att jag själv är där nu, med mina egna 15 år.

Jag skulle kunna hävda att jag är en riktigt drillad konsult. Jag vet hur det går till från det att jag går på en konsultintervju, till att göra första dagen på uppdraget (och vara helt nollställd!), till att rulla av ett uppdrag med rätt mycket erfarenhet och kunskap från kunden och kunduppdraget. Processen är densamma oavsett uppdrag och den går på repeat med förhoppningsvis tillräckligt jämna mellanrum.

Men, med jämna mellanrum dyker en liten fråga upp i huvudet. Ska jag fortsätta som konsult eller inte? Hur länge ”kan man” vara konsult? Eller som min far frågade mig för ett tag sedan: ”När ska du skaffa ett riktigt jobb?” Till saken hör att han sedan många år tillbaka arbetar med konsulter på daglig basis, vilket gör att han känner till min värld väldigt väl.

I situationer där jag ställs inför ett mer eller mindre svårt beslut, brukar jag göra plus/minus listor. De jag anförtror mig till känner väl till dessa listor. Så, vad är pluset och minuset med att vara konsult?

Att vara konsult

Det uppenbara pluset och tjusningen med att vara konsult är föränderligheten. Variation i form av att byta arbetsplats, kollegor, arbetsuppgifter, branscher, resvägar, rutiner, jargong, problemställningar och mycket annat. Samtidigt, är minuset den andra sidan av samma mynt: att inte veta var jag befinner mig nästa månad eller nästa år. Men, som en kollega uttryckte det häromdagen ”man måste bara klara av lite nagelbitning och dylikt en tid” så att man får ta del av fördelarna.

När jag i dagarna rensade en byrålåda hemma hittade jag ett hopvikt och rätt så slitet papper som jag öppnade upp. Där stod ”Plus/Minus”, daterad början av 2012. Det häftiga är att det jag skrev då fortfarande stämmer, vilket gör mig väldigt nöjd och glad. För då, bestämde jag mig för att fortsätta vara konsult. Och under de senaste fyra åren har jag som konsult fått vara med i många häftiga, utmanande, roliga och tuffa uppdrag. Jag har lärt känna massor med nya människor och jag har växt så otroligt mycket, både professionellt och på det personliga planet. Under åren har jag också haft förmånen att utöver det dagliga arbetet, ta del av aktiviteter i form av utbildningar, konferenser och roliga fester. Och vid varje tillfälle slås jag av hur mycket jag trivs i detta sammanhang samt hur sammansvetsade vi är, detta trots att vi inte alltid träffas ofta eller mycket.

Så när jag blickar tillbaka kan jag konstatera att jag valde rätt!

Är du också nyfiken på hur det är att vara konsult oss? Kolla in vår Karriärsida

Dela inlägget