Teknik

Effektivisera mera med grym teknik!

På Stretch jobbar vi med att effektivisera och strukturera våra kunders verksamhet. Genom att utmana invanda mönster hjälper vi våra kunder att stretcha sina processer med grym teknik.

Det finns gott om exempel på grym teknik i dagens samhälle. Som privatperson möts vi dagligen av nya tekniktrender som successivt förändrar och effektiviserar våra liv. Med våra smartphones kan vi idag på sekunden föra över pengar för den delade middagsnotan på stan eller ha ständig koll på den aktuella väderleksprognosen. Eller varför inte automatisera gräsklippandet där hemma med en robotgräsklippare som långsamt sick-sackar sig fram metodiskt och håller gräsmattan i topptrim. Mina föräldrar skaffade en sådan för en tid sedan och sparar nu flera timmar i veckan. Ett klockrent exempel på hur man idag kan effektivisera sin vardag med grym teknik!

Inom Stretch arbetar jag som verksamhetskonsult på bolaget Stretch Public. Inom Stretch Public är vi specialister på att hjälpa våra kunder inom offentlig sektor med att effektivisera och höja kvaliteten på sina processer, oftast med stöd av bra och effektiva system.

Traditionellt sett har man en bild av att myndigheter, kommuner och landsting varit relativt sena på att ta till sig ny teknik men vi ser nu en förändring där man inom staten vill effektivisera sitt arbete utifrån de nya förutsättningar som dagens (och morgondagens) ”grymma” teknik ger. Ett exempel är ESV-dagen hos Ekonomistyrningsverket i höst där fokus är ”Effektivisering i en ny verklighet”. Mats Wikström, generaldirektör på Ekonomistyrningsverket, beskriver i sin inbjudan att digitaliseringen som pågår i dagens samhälle kommer kunna möjliggöra helt nya sätt att skapa nytta för medborgarna. Vi på Stretch Public håller helt med.

I mitt befintliga kunduppdrag arbetar jag just nu med att hjälpa en svensk myndighet att undersöka hur de kan lagra och hantera en del av myndighetens uppgifter i ett modernt molnbaserat verktyg. Verktyget syftar till att effektivisera myndighetens interna arbete och även att möjliggöra en bättre kvalitet i myndighetens kommunikation med medborgarna. I förlängningen innebär det här att den interna tiden kan nyttjas bättre, att man kan ge bättre service samt att kostnaderna kan sänkas.

Men grym teknik får inte bara införas ur ett tids- och kostnadsperspektiv. Grym teknik måste vara säker också, inte minst när den införs inom offentlig sektor. Genom ett ständigt fokus på säkerhet- och integritetsfrågor hjälper vi myndigheten med att bedöma och hantera de säkerhetsåtgärder som krävs vid införandet. Det här innebär både system- och processmässiga åtgärder.

Snart är det dock dags att ta en paus i projektarbetet för att tillfälligt logga ut för semester. Jag ser fram mot en skön sommar med sol, värme och gröna gräsmattor. Själv har jag ännu inte införskaffat någon robotgräsklippare utan får fortsatt jobba mig fram manuellt mellan blomrabatter och barnens fotbollsmål. Hur jag ska effektivisera min egen vardag får helt enkelt bli en av semesterns funderingar…

Trevlig sommar!

Här kan du läsa mer om hur vi på Stretch arbetar med grym teknik.

[HS-Effektiv-forandringsledning]

Dela inlägget