Projektledning, Agilitet

Jag ber om ursäkt!

Jag har i tidigare artiklar uttryckt en stor misstro till projektledning och kallat det gammalmodigt och nästintill värdelöst. Denna kritik har varit fullkomligt omotiverad och i sin ton ganska hänsynslös. Snälla förlåt mig!

Projektledning är en konst som stödjer tillverkningsprocesser och planering av arbete där de enskilda komponenterna och arbetsinsatserna är välkända. Här är projektledningsmodellen oslagbar! Det som jag har retat upp mig på, och här kommer min tarvliga förklaring till varför jag varit så hänsynslös, är projektledningens oförmåga att hantera fenomen som varians och risk. Låt mig förklara.

Smaka på ordet; tillverkning

Jag antar att det uppstår allsköns associationer i ditt huvud. Du ser löpande band, truckar, traverser, förarlösa truckar, tillverkningsrobotar, kanske lyftkranar, cementbilar m.m. Timing och kvalitet är avgörande. Inget utelämnas åt slumpen. Precision är honnörsordet, på rätt utsatt tid, på rätt plats, med rätt kvalité.

Smaka nu på ordet; utveckling

Vad ser du? För mig går associationerna till arkitekter som jobbar med skisser och miniatyrprototyper i vit papp. Tankarna löper vidare till industridesigners; bilmodellering i lera, former, anpassning av kombinationer mellan estetik och funktion. En oerhört omständlig process med många svåra val. Sist hamnar jag på en reklambyrå med skisser och mock-ups; överdrivna och avsiktligt iögonfallande, i syfte att förstå interaktionen mellan produkt och kund. Båda provokationer för att i nästa steg runda av uttrycken och då nå ut till den tänkta kunden.

Vad är skillnaden mellan dessa två världar, tror du? Varians; svarar jag! Den ena modellen vill eliminera varians, den andra vill söka varians och bibehålla valmöjligheter till dess att man bestämmer sig.

Projektledning arbetar enligt tillverkningsprincipen; tidigt och tydligt vill man avlägsna all form av varians för att minimera framtida risker. Planering, prognostisering och koordinering mellan resurser låter sig enkelt göras, när byggstenarna är väldefinierade avseende tid, plats och form; precision. Utveckling kan inte projektledas då projektmodellen i sig avser att kväva varje element av osäkerhet i sin linda och eliminera de risker som variansen kan föra med in i framtiden. Lean Agile produktutveckling eliminerar varken varians eller risk. Däremot lever modellen med dessa element ständigt närvarande. Genom att modellen förhåller sig till varians och risk på ett nyktert och respektfullt sätt, kan man tämja dem till sin fördel.

All nyutveckling är att ta risker! En del risker vänds till möjligheter, medan i andra faller platt. En del produkter blir stora succéer andra blir inte ens kända då de helt enkelt läggs ned.

Från mig till alla projektkontor och projektledare där ute: Fortsätt att göra ett fantastiskt jobb med att planera samt bygga de konfigurerbara, installerbara och nyckelfärdiga produkter, som produktutvecklare tagit fram och industrialiserat. Jag ber om ursäkt för mina påhopp på de projektmodeller som faktiskt bygger upp vårt samhälle dag ut och dag in. Samtidigt vill jag från djupet av mitt hjärta be er; använd inte en projektmodell för en process som kräver innovation och kreativitet. Våga vara Agil!

Dela inlägget