MDM, Business Intelligence

Masterdata – den osynliga hjälten? 

Vissa jobb kan vara rätt otacksamma. Att möjliggöra så att rätt information når rätt mottagare för sunda affärsbeslut borde vara lika heroiskt som att vara brandman (nåja). 

Sanningen är tyvärr oftast det motsatta. Det vill säga, om man ens känner till att organisationen har en masterdata-grupp så får dom förmodligen skäll när något råkat gå fel och de märks inte alls om saker fungerar som det ska. För den som hanterar masterdata dagligen är väl likheten med brandmannen också den att hen även spenderar stora delar av sin tid med just brandsläckning….om än av ett lite annat slag.

De vanligaste problemen runt MDM, Masterdata Management, alltså informations-styrning

  • Dålig data kvalitet
  • Finansiella revideringar (då den ursprungliga rapporteringen gett felaktig information)
  • Dålig uppfyllelse av regler och lagar eller juridiska problem
  • Kundproblem i form av t.ex. missade möjligheter då man använt sig av felaktiga adresser, kontaktpersoner etc.
  • Luckor i affärs-processerna

Dålig kvalitet på data är den primära anledningen till att 40% av affärsinitiativ inte når sina utpekade benefits. Är det då masterdata-teamets fel att datakvalitén är dålig? Nej, även om de naturligtvis har ett ansvar så är det en förståelse och ett ansvar för HELA organisationen. Alla måste förstå värdet av och hur man hanterar den information man jobbar med i det dagliga arbetet. Alla måste se hur sättet de hanterar den information de arbetar med varje dag får effekter. ”Skit in” blir helt enkelt ”skit ut” i rapporterna.

9 av 10 företag har uppenbara brister i sin masterdata och den största utmaningen är att de saknar förståelse och erfarenhet för att kunna förebygga och åtgärda problemet.

Så vad behöver man göra om man känner igen sig i delar av det jag skriver ovan? Enkelt, lyft fram de osynliga mästerdata-hjältarna i er organisation, lyssna på dem och sprid förståelsen och värdet i att vårda den tillgång som korrekt masterdata är i din organisation.

PS: Ett snabbt sätt att ge dina masterdata-hjältar lite stöd är att låta oss göra en utvärdering av nuläget och ge er konkreta tips på hur ni kan gå vidare. Av erfarenhet vet jag att detta är något man sällan hinner med när man har fullt upp med att vara en osynlig hjälte och släcka bränder… Kontakta oss på hej@stretch.se så berättar jag mer.

[HS-Office-365-Del-1-Din-fantastiska-arbetsplats]

Dela inlägget