Change Management

Plocka fram barnet i dig!

Vi kanske skulle testa att göra så här istället….nähä…  Annars kan vi alltid göra så att vi….nä, inte det heller. Men om vi provar att…nej, inte det…

Men ok, låt oss göra som vi alltid har gjort då, vi kör den gamla beprövade vägen…. men förvänta er inte någon förändring, förvänta er samma gamla resultat….Förändring kräver nämligen MOD – det kräver att du vågar testa nya saker, nya okända vägar. Läskigt va?

Egentligen är det ganska enkelt och logiskt, eller hur? Om vi gör på samma sätt som vi alltid har gjort så blir resultaten samma som tidigare. Vill du ändra resultaten måste du förändra det du gör eller sättet du gör det på. Är du nöjd med resultaten så visst, fortsätt på samma sätt. Men tänk om du går miste om något fantastiskt, tänk om du lär dig något nytt på köpet, tänk om du faktiskt vågar testa på något okänt, vågar utmana dig själv och utvecklas… ja, tänk om…. lite skrämmande kanske, eller? Det är ju bekvämt och tryggt att fortsätta som vi alltid har gjort, men jag VILL vara lite obekväm idag.

Jag tittar ofta på min dotter som är 2,5 år och tänker hur häftigt och spännande det måste vara att göra något för första gången, mer eller mindre varje dag. Vilka utmaningar, vilken utveckling och målmedvetenhet det leder till. ”Jag är bara 80-90 cm lång, men jag ska ta mig upp på den där höga klätterställningen….jag bara ska det.” Om det inte går den vanliga, traditionella vägen….dvs sträcka upp armarna och be mamma lyfta mig, så får jag hitta andra vägar, testa nya metoder, utforska alternativa tillvägagångssätt och verktyg.

Ja, det kan innebära att hon ramlar och slår sig….men det innebär sällan att hon måste avbryta ”projektet” helt och hållet. Det gör ont en liten stund, hon gråter, är frustrerad, får kanske en bula, men sedan är hon på fötterna igen….fast besluten om att lyckas och hon kommer ju upp till slut. Via en sten att klättra på, ett rep att dra i eller sin morfar som ger vika och lyfter upp henne till slut. Vilket verktyg hon må ta hjälp av i sitt uppdrag så lyckas hon nå målet. Hon åstadkommer en förändring och utvecklas på vägen. Hon gör något för första gången, varje dag.

I många projekt ska det mesta gå snabbt och effektivt. Kraven sätts i början av projektet och sedan är det i med högsta växeln direkt och absolut inte några produktionsstopp. Missar vi inte hela poängen då? Det är kanske ett önskvärt scenario för många, att aldrig ha stopp, men förmodligen omöjligt om vi vill få till en förändring…en förändring som faktiskt förbättrar människors vardag och maximerar affärsvärdet. Ska vi få till det måste vi vara mycket mer flexibla än så.

För tänk om vi istället vågade testa nya tillvägagångssätt längs vägen, nya metoder och okända vägar…. Tänk om vi vågade utmana oss själva och ta mindre smällar då och då för att nå högre höjder. Ta små steg och våga förändra kraven och villkoren längs vägen för att maximera nyttan i slutändan. Jag säger inte att vi alltid måste uppfinna hjulet på nytt, verkligen inte. Jag menar bara att vi måste våga testa ”det okända” om vi vill åstadkomma en förändring. Vi måste våga släppa kontrollen lite och riskera mindre smällar när vi ser potential. Vi måste våga tro på våra idéer och kämpa för att de ska förverkligas, även om det gör lite ont en stund….

I sommar ska jag vara nyfiken och utmana det okända tillsammans med min dotter. Vi ska kliva utanför den bekväma zonen och ha riktigt roligt tillsammans. För henne är det inte särskilt svårt…hon gör det redan varje dag, det är mer morsan som får bita ihop och leva som hon lär…klappa den där geten, hoppa i det iskalla vattnet och låta henne göra saker på sitt eget sätt även om det inte matchar min tänkta bana….våga göra saker lite annorlunda. Inga nyheter egentligen, bara en påminnelse till mig själv att faktiskt våga bryta mönster – det är häftigt!

Så, släppa fram barnet i dig – var nyfiken och gör någonting för första gången. När gjorde du det senast?

Nyfiken på att läsa mer om hur du åstadkommer förändringar?

 

Dela inlägget