Affärssystem, SAP

SAPSA 2017

Vilka dagar! För er som inte var på plats så kommer här ett litet sammandrag kring några nyheter från SAP.

SAP Cloud platform

SAP Cloud platform var ett stort ämne på SAPSA och inom den ryms många av SAP’s nya lösningar och koncept, bland annat funktionaliteten för SAP Leonardo. SAP Cloud platform är en bas för att bygga appar och funktionalitet inom SAP’s ekosystem och koppla till exempel mot IoT-lösningar eller utnyttja möjligheterna till machine learning. Det har nu släppts en sdk för S/4HANA och likaså har SAP lanserat funktionalitet för ABAP som programmeringsspråk på SCP. Det öppnar en ny potential för alla de ABAP-utvecklare som hittills inte kunnat vara delaktiga inom detta område.

SAP API Business Hub

SAP gick även igenom SAP API Business Hub, där det finns färdiga integrationer mellan olika SAP system samt till externa system så som Salesforce. Det finns även API-kopplingar direkt till tjänster för Machine learning eller liknande för att utveckla direkt mot.

Chat bot

SAP hade även en egen dragning om conversational AI (chat bot), vilket är en ny tillämpning av SAP Leonardo machine learning funktionaliten. Det är ett område som är under stark tillväxt senaste åren och där funktionalitet som Siri och Alexa bara är toppen på isberget. Det börjar nu även förberedas för företagslösningar för att sköta intern administration, tex. resebokningar eller assistans med olika typer av aktiviteter och processer. Exemplet som visades på SAPSA var tex för en förenkling av inköpsprocessen där chat bot:en vägledde en användare till rätt inköpsprocess och såg till att ett underlag fanns innan en inköpsrekvisition skapades. Detta var dock ännu bara ett POC SAP gjort hos en kund.

Kundspecifika appar snabbt

SAP har även inlett ett samarbete med Mendix för att sälja vidare deras platform för apputveckling under det gemensamma namnet SAP® Cloud Platform Rapid Application Development by Mendix. Vilket då ska leda till att tiden för att utveckla kundspecifika appar ska minska betydligt.

Många nyheter från SAP

Det som kanske ändå var häftigast var en ny innovation som SAP gjort, som är en tillämpning av funktionalitet för optisk tecken-igenkänning. Det är en app som blir en kombination av anteckningsblock samt analysverktyg. Svårt att förklara, kolla videon så förstår ni (börjar 1:28 min in).

Med de nyhetsflöden som kommer från SAP numera är det ett gediget arbete att hålla sig informerad om allt det viktiga och spännande som händer. Vi på Stretch är av uppfattningen att kunskapen ska delas vidare både internt och med våra kunder för att på sikt kunna omvandla tekniken i lösningar som skapar affärsvärde.

Vi är även några lyckliga kollegor som får chansen att åka till SAP TechEd i Barcelona. Ta chansen att hälsa på oss och att få tips för att guida dig rätt i det stora utbud av sessioner som erbjuds där!

Kolla in våra SAP-specialister

Dela inlägget