Business Intelligence, Qlik

Smartare BI med Qlik – Qonnections 2017

Så var vi äntligen tillbaka! Över 3000 deltagare har hittat sin plats i Orlando. Till antalet deltagare är Qonnections 2017 den största konferensen hittills. Det säger en del om intresset och den framgång Qlik har med sin plattform. Som vi hade hoppats på så släppte Qlik flera stora nyheter redan första dagen och gav även en bra bild av vart de är på väg som företag. Vi kan lugnt konstatera att BI har blivit smartare och roligare med Qlik.

Visualiseringar

I releasen som släpps juni 2017 (tidigare känd som Qlik Sense 4.0) kommer de efterlängtade visualiseringarna boxplot och histogram, men även distribution chart.

Hybrid Cloud

Qlik tror inte på konceptet att tvinga sina kunder till att välja mellan molnet eller on-premise. Därför introducerar de sin tolkning av hybrid Cloud där kunden kan köra on-premise och i molnet om man så önskar…och det helt sömlöst.

Associative Big Data Index

Nu har Qlik även gett svar kring hur de tänker angripa stora datamängder. Ledordet är ”bring Qlik to your data and not your data to Qlik”. Här visade Qlik på ett imponerande sätt hur du i Qlik Sense kan analysera enorma datamängder med hjälp av big data index och den associativa motorns kraft över flera noder.

Datafångst

Qlik har även gjort en hel del för att underlätta data-fångst och tvätt via det grafiska gränssnittet. Operationer (e.x skapa buckets och split), som tidigare var tvungna att skriptas kan nu göras med ett par klick. Mycket imponerande och väldigt intuitivt. Vår känsla är att detta bara är början på resan.

Mobilitet

Nu släpps även en ny mobil-app som använder en lokal QIX-motor som möjliggör fullständiga analyser på t.ex. flyget eller andra situationer där du saknar nät.

Från BI till AI

När alla pratar om att maskinen ska ersätta människan menar Qlik att människan kommer att stå i fokus med tekniken som sitt stöd. Detta visades genom att Qlik Sense själv kan skapa insikt i data och presentera den. Inte bara det, den blir smartare genom att du interagerar med den och talar om vad som är viktigt för dig och din organisation.

Det kommer mera…

Qlik kommer har nu även inkluderat stöd för avancerade analyser via R och Python. De har uppgraderat konverteringen mellan QlikView och Qlik Sense applikationer. Så mycket spännande väntar…

Hälsningar,
Daniel och Saif

Dela inlägget