ej kategoriserat

Tralala lilla molntuss, kom hit skall du få en puuuuss…

Få kan skriva låtar som Bob Hund och få kan framföra låtar live som Bob Hund. Har du inte (som alla vi Malmöbor) har sett dem live så ta chansen.

Numera så talar alla om molnet, allt skall vara i molnet, du är väl i molnet och vill du vara lite mer ”designspeciell”, så kan du alltid använda dig av ditt iMoln. Själv fick jag erbjudande om moln-disk och storknar snart av alla dessa varianter på moln.

Men vad är då essensen med ett moln?

Jag skulle vilja vara så fräck och radikal (och möjligen sticka ut hakan) att moln handlar i grunden om att överlåta ansvar.

Genom att flytta sin mail från egna mailservrar, egen Microsoft Exchangeinstallation till molnet så slipper man ju helt sonika ansvaret för att uppgradera sina servrar, ta backup etc.

Ansvaret ligger numera på Microsoft Online Services i detta fall. Självklart kan man flytta till gmail och en rad andra plattformar och jag skall låta det vara osagt om vem som är ”bäst”.

Helt plötsligt så blir man av med några servrar, slipper knävlig licensproblematik och voila så kan alla användare helt plötsligt nå mailen via internet lite hursomhelst. Inga problem med vpntunnlar och allt det där.

Egentligen låter det för bra för att vara sant.

Men det finns såklart en rad saker man måste fundera över.

 

  • Prestanda, helt plötsligt skall ju alla användare ut på internet istället för att hålla sig på LAN/WAN.
    Kanske inget stort problem för mail, men om filservrar flyttas ut så kan det bli annorlunda.
  • Var i hela fridens namn är det där molnet egentligen? Min far frågade häromsistens var hans gmail mail fanns egentligen. En fantastisk bra fråga egentligen. Framförallt väldigt svår att svara på med mindre än att man är insatt i detta fall googles infrastruktur. Tittar man på vissa tjänsteleverantörer på nätet så får man endast svaret ”it’s in the cloud”. Detta kan ju såklart få påverkan på prestanda men framförallt viss lagstiftning. PUL ställer krav på skydd av personuppgifter och kraven försvinner inte bara för att man är i molnet. Det finns exempel på där molntjänster har ansetts vara i strid med PUL
  • Säkerhet, finns det på internet så är det lika lättåtkomligt för mig som hackergänget i Alvesta.
  • Helt plötsligt så blir det en väldigt tydlig gräns mellan mig som konsument och leverantören. Detta reglerar ju i ett tjänsteavtal. En viktig sak att tänka på är att ett avtal skyddar dig inte mot elände, det mer reglerar kompensationen om eländet inträffar. Sen får man väl hoppas att leverantören tar detta på allvar. En liknelse soM jag brukar använda med tanke på Malmös cyklister/fotgängare är ”Zebralagen gör inte att du överlever när du blir överkörd på ett övergångsställe, det ser däremot till att straffa bilisten lite extra”
  • Företag köps, säljs, läggs ner och bestämmer sig helt plötsligt att göra något annat. Det finns alltid en risk i att använda en tjänst att den kanske inte kommer att tillhandahållas på detta sätt i all evighet.

Denna listan är ingalunda komplett men till för att ge lite andra perspektiv på molneriet.

Cloud ger nya spännande möjligheter och skall inte avfärdas som ett hittepå, men som vanligt behövs en nykter syn på saker och ting så man inte hoppar i galen tunna. För bad, görs bäst när det är molnfritt.

Hur gör ni? Hur ser er molnstrategi och era molnsatsningar ut?

Dela inlägget