Teknik, Microsoft

Var är Microsoft påväg?

I början på maj åkte våra utveckare på äventyr i Seattle för att besöka Microsoft Build. Syftet var att skaffa en bild över Microsofts vision framåt, höra om vad som är hett just nu, och träffa experterna bakom Microsofts olika lösningar. Här följer några punkter från keynotes och annat innehåll som är värt att prata lite mer om.

Microsofts strategi och vision utvecklas hela tiden. De vill att både företag och människor skall åstadkomma mer. Detta visar sig t.ex. genom att man vill att Azure skall bli ”mänsklighetens dator”, och att Microsoft nuförtiden är väldigt samspelta med det som företag och människor faktiskt använder, så som Android och iPhone, men även Linux och Mac.

Microsoft satsar på AI

Intelligent Edge och Intelligent Cloud tillsammans med Microsoft 365 är just nu de stora satsningarna från Microsoft. Redan förra året annonserades Intelligent Edge men då mer som ett koncept. Nu tar Intelligent Edge steget in i verkligheten med hjälp av bland annat DJI-drönare som kör IoT Edge lokalt, smarta kameror och högtalare för att bygga intelligenta system, och Azure Sphere (en microkontroller med fokus på säkerhet för IoT-lösningar).

Microsoft satsar mycket på smart lantbruk, e-hälsa och AI generellt. Mycket fokus lades på den etiska sidan av AI och Satya Nadella tryckte på hur mycket ansvar som ligger på alla utvecklare runt om i världen som bygger AI-baserade lösningar.

”The most profound technologies are those that disappear. They weave themselves into the fabric of everyday life until they are indistinguishable from it”

– Mark Weiser

Exempel på detta historiskt är rinnande vatten, avlopp och elektricitet. Nu med Intelligent Edge och Intelligent Cloud är vi enligt Microsoft på väg mot en helt ny framtid.. Det kallas för ubiquitous computing, och betyder att datorkraft kommer att finnas överallt utan att synas. Ett gammalt begrepp som till slut börjar närma sig verklighet.

Praktiska exempel på Microsoft Build

På keynoten flögs en drönare live på scen och hittade en spricka i ett rör med hjälp av Intelligent Edge – bildigenkänning som exekveras ombord på drönaren, ett exempel på hur pass tillgänglig tekniken nu är.

Ett annat häftigt demo från konferensen var en möteshjälpreda som realtids-textar ett möte, fångar upp actions, och live-översätter till flera olika språk både med tal och skrift. Hela konferensen var live-översatt, och i appen kunde man välja på vilket språk man ville läsa textningen av alla föreläsningar (vilket ärligt talat fungerade ganska dåligt på en konferens för utvecklare – det är inte en terminologi som gör sig särskilt bra översatt).

Godbitar

Nedan är ett axplock med rubriker och länkar kring de huvudområden vi fann mest intressanta på konferensen:

Följ länkarna ovan för att själv ta del av innehållet. Vi rekommenderar framförallt länken till Blockchain, vilket var en fantastisk föreläsning.

Så var är Microsoft påväg?

Microsoft leder vägen inom många områden och har just nu väldigt positiv energi och bra resultat. Det är en total omställning på bara några år, mot bättre samarbeten, mer open source, och från inlåsning till öppenhet. Idag är det väldigt motiverande att arbeta i detta ekosystem!

[HS-Sma-steg-till-affarsvarde]

Dela inlägget