Teknik, Affärssystem

Varför ska vi bry oss när SAP växer inom Cloud?

Vi som arbetar nära SAP eller är intresserade av affärssystem i allmänhet har under den senaste tiden kunnat läsa om hur SAP växt sin molnverksamhet med stora tal under 2016. Kul för SAP skulle man kunna tänka och lämna nyheten därhän. Men gör inte det, för vi ska faktiskt alla bry oss och glädjas!

Hälften av SAPs omsättningstillväxt kom från molnteknologien 2016. Det kunde vi läsa om under januari månad hos Computer Sweden exempelvis. Nu är 14% av SAPs omsättning kopplad till molnprodukter, vilket jag fortfarande tycker är lågt i en tid som många inklusive mig själv förutsätter att vi pratar om molnbaserade lösningar såvida inget annat sägs. Med SAPs dominerande marknadsandel betyder 14% också att alltför många har en bra bit kvar i sin resa till molnet.

Det är precis här svaret till varför vi alla ska glädjas ligger – för utan en förändring där SAPs kunder flyttar sig till molnet kommer ingen av oss bli fri. Molnteknologier skapar bättre tekniska förutsättningar för samarbeten mellan företag och flexibiliteten och förändringshastigheten ökar. SAP är helt dominerande bland stora globala företag och växer starkt även hos mindre kunder.

De flesta affärstransaktionerna berör SAP

I vår tids komplexa samarbetsmiljö ”rör” majoriteten av det svenska näringslivets affärstransaktioner direkt eller indirekt SAP och så länge denna grupp av företag inte förändrar sina miljöer kommer förändringstempot att vara långsammare.

Andelen av SAPs omsättning som är baserad på molnteknologier är inget annat än ett mått på näringslivets förändring och flexibilitet och ur det perspektivet blir det ett spännande värde att följa kommande år. Jag är glad för SAPs utveckling, men främst för din och min skull!

Nyfiken på mer? Kolla in nyheten om att vi är en av de första att ta ut SAP Business ByDesign till den svenska marknaden. Ett affärssystem byggt direkt för molnet!

Dela inlägget