Nyheter, Hållbart entreprenörskap

Från blommor till bord via fötterna – Linn Frisinger (Swedish Stockings)

Swedish Stockings grundare Linn Frisinger ser det som sitt kall att reformera klädbranschen genom att visa att det går att skapa lönsamma verksamheter utan att tära på miljön och Jordens resurser. Företagets produkter, hållbara strumpbyxor, utvecklas enbart av förnybart och återvunnet material och när strumporna slitits ut återvinns de till bord som håller för evigt.

För oss är hållbarhet så många olika saker, med allt från materialval och produktionsmetoder till distribution med minimal miljö- och klimatpåverkan. Primärt handlar det om att skapa produkter som håller längre för att minska slit- och släng-kulturen i klädbranschen, understryker Linn Frisinger och tillägger:

– Målsättningen har varit att skapa ett slutet kretslopp där det mesta i vår produktion tas om hand och återvinns. Vi samlar även in och återvinner gamla uttjänta strumpor, oavsett märke och tillverkare. Av detta material bygger vi sedan glasfiberbaserade bord formgivna av möbeldesignern Gustav Westman.

”Vårt löfte till oss själva är att vara först på bollen!”

Linn berättar att hennes företag infört ett hållbarhetsprogram som de kallar för Innovations by Swedish Stockings. Syftet med detta är att starta och driva olika innovationsinitiativ inom hållbar tillverkning, distribution och eftermarknad. Ett exempel på vad innovationsprogrammet lett fram till är växtbaserade strumpbyxor.

– Vi söker hela tiden efter nya råmaterial som ger ett lägre miljö- och klimatavtryck. Främst använder vi återvunnet garn, men vi har också olika naturmaterial i produktionen. Som en del av vårt innovationsprogram har vi till exempel testat att tillverka strumpor av växtbaserad olja, vilket fungerar förvånansvärt bra. Hela idén med innovationsprogrammet är att vi ska leda, inspirera och vara först på bollen inom hållbarhet och i det här fallet tror jag vi är pionjärer, poängterar Linn.

Gaseller med socialt patos

Men hållbarhet och hållbart entreprenörskap handlar om så mycket mer än bara miljöhänsyn. Enligt Linn är det, till exempel, helt avgörande att verksamheten byggs med rätt sociala och ekonomiska värderingar för att den ska hålla över tid:

– Jag kommer från en entreprenörsfamilj där jag lärt mig att man inte ska jaga snabba vinster eller skuldsätta sig upp över öronen. Istället har hårt, långsiktigt och envist arbete hyllats och ansetts vara den enda vägen till framgång. Dessa grundregler har jag följt sedan start och jag är ganska säker på att det räddade oss under pandemin då vi inte behövde säga upp någon.

– Idag har vi nått en punkt där vi kan både växa snabbt och med lönsamhet. Som kvitto på detta ser vi i år ut att uppnå kriterierna för att bli ett Gasellföretag. Vad som också bidragit till vår framgång och tillväxt är vårt sociala patos för våra medarbetare och vår omgivning. Jag ser det till exempel som en självklarhet att säkerställa att alla känner sig delaktiga i framgångarna och att vi lyfter varandra i med- och motgångar. Dessutom känner vi ett ansvar för alla människor som påverkas av vår verksamhet och av klädbranschen som helhet och vill därför göra allt vi kan för att minska de negativa effekterna.

Fakta om Linn Frisinger

Entreprenörsroll: Grundare av och VD för Swedish Stockings med visionen att förändra dagens ohållbara tillverkning av strumpbyxor.

Ålder: 36 år

Bor: I Stockholm

Entreprenörstips: ”Bygg ett tryggt nätverk runt om dig som kan stötta i både med- och motgångar.”

Stretch har alltid trott på människans vilja och förmåga att utveckla en bättre värld. Nu stärker vi vår position och vårt ställningstagande. Vi kallar det, hållbart entreprenörskap!

 

Mer hållbart entreprenörskap

 

Dela inlägget