Nyheter, Hållbart entreprenörskap

Stretch On Sense gör mål med fakta

Marginalerna för sportvärldens elitlag blir allt snävare. För att vinna räcker det inte att bara träna mycket, ha en bra lagsammansättning eller en vass speltaktik. Vartenda moment i träningen, spelet och livet utanför plan måste trimmas för att skapa ett vinnarlag. Det här har Stretch On Sense tagit fasta på och utvecklat en analysplattform som samlar all tillgänglig data som kan hjälpa spelare och lag mot bättre hälsa och prestation.

– Vår plattform samlar all data från kroppsnära sensorer, kameror, hälsorelaterad data med mera på ett ställe, vilket skapar helt nya möjligheter att följa upp olika mätvärden för att förbättra resultaten.

Lösningen hjälper elitlag att få svar på frågorna ”Vart är vi?”, ”Vart ska vi?” och ”Hur gör vi?”, förklarar Albin Maelum, vd på Stretch On Sense.

Affärsidén kläcktes i möte med Malmö Redhawks

Den molnbaserade analysplattformen har samma namn som bolaget bakom den, Stretch On Sense. Företaget grundades i början 2022 i samband med att lösningen blev redo för marknaden. Idén till plattformen föddes ca 1,5 år tidigare i ett möte med hockeylaget Malmö Redhawks.

– Vi träffade Malmö Redhawks i början av 2021 då de hade behov av att få bättre insikt i hur deras spelare tränar, spelar och mår. Baserat på min kunskap om och passion för hockey och långa erfarenhet inom dataanalys kunde jag snabbt se fördelarna med och möjligheterna att kombinera olika datakällor för att få nya svar. Jag tog fram konceptet och arkitekturen för plattformen och Jerry Lindberg Olsson på Stretch Qonnect kodade upp den. Efter ett mycket framgångsrikt införande hos Malmö Redhawks insåg vi att lösningen, som är helt unik, har en stor marknadspotential, konstaterar Martin Sahlin, grundare av och affärsutvecklare på Stretch On Sense.

Stretch On Sense molnplattform samlar data som genereras från bland annat sensorer på spelarnas kroppar, kameror som sitter på olika platser runt en spelplan och andra datakällor. Till exempel övervakas spelarnas fysiska och mentala hälsa via olika hälsoapplikationer, vars data också överförs till och konsolideras med övrig mätdata på Stretch On Sense. I plattformen finns även företagets egenutvecklade produkt, kallad Stretch Qlik Writebase, som är ett analysverktyg för mjuka värden.

Utifrån hela denna samlade informationsbas kan till exempel ett hockey- eller fotbollslag ta reda på hur spelarna tillsammans och individuellt ska träna för att optimera resultaten. Men det handlar inte bara om att maximera lagets prestationer. Det gäller att optimera resultaten utan att spelarna överbelastas. En mycket viktig parameter i ekvationen är nämligen att se till att spelarna inte påverkas negativt ur hälsosynpunkt.

– Man måste må bra för att kunna spela bra. Det är en grundförutsättning för hela analys- och förbättringsarbetet. Därför inhämtas inte bara mätdata från andra system till Stretch On Sense, utan både tränare och spelare kan själva gå in och utvärdera träningspass och matcher i systemet.

En spelare kan till exempel sätta ett visst antal poäng för eget spel fram till målgörande. Samma mål kan sedan poängsättas av tränaren också. Genom att jämföra deras poängsättning skapas underlag till diskussion och strategiarbete, förklarar Albin.

Vill utmana sportvärlden med faktabaserad magkänsla

Förväntningarna på den nya analysplattformen är stora både internt och i företagets omvärld. Tränare, idrottspsykologer, spelare, förbundsstyrelser och andra beslutsfattare vill ha verktyg som ger dem bättre underlag för att utveckla spelare och lag mot högre spel och segrar. Sportvärlden har kommit långt när det gäller lösningar för att dokumentera och mäta, men många klubbar arbetar fortfarande ganska traditionellt med upplägg av träning och spel. Förutom Stretch On Sense kunder är det ingen annan som samlar in, konsoliderar och aggregerar all tillgänglig mätdata på samma lättanalyserade och överskådliga sätt.

– Vi vet att vi har ett väldigt starkt erbjudande som det finns ett stort behov av på marknaden. Det finns ingen annan lösning som kombinerar och aggregerar data på samma sätt. Men den viktigaste drivkraften för oss bakom Stretch On Sense är att få utmana sportvärlden och bidra till att hockeyn, fotbollen och andra lagidrotter lyfts till en ny nivå, poängterar Martin och tillägger:

– I kort vill vi hjälpa lagen att skapa bättre spel och samtidigt må bättre. I förlängningen innebär det bättre spelupplevelser för både publik och spelare, vilket leder till bättre ekonomi för klubbarna. De flesta klubbar går fortfarande på magkänsla vid utformning av träningsstrategier och speltaktik. Vi vill att de i framtiden ska bygga sin magkänsla på fakta, inte gissningar och tradition.

Stretch On Sense

Dela inlägget