Nyheter

2 – Mehrdad Mahdjoubi (Orbital Systems)

Med sikte på Mars löser Mehrdad vattenproblemen på Jorden

Industridesignern Mehrdad Mahdjoubi har aldrig drömt om att bli entreprenör. Det blev han bara för att kunna lösa en del av problemen med vår slösaktiga användning av vatten. 22 år gammal startade han Orbital Systems för att utveckla ett smartare och mer miljövänligt sätt att duscha på.

Idag, tio år senare, finns företagets helt unika cirkulära duschsystem Orbital Shower installerad i hotell, spaanläggningar, idrottshallar och privata bostäder över hela världen. Gemensamt för alla som köper och installerar det innovativa duschsystemet är att de vill spara vatten och energi. Orbital Shower minskar vattenanvändningen med upp till 90 % och energiförbrukningen med upp till 80 %. Produkten har vunnit massor av utmärkelser och Forbes kallar den för ”The Tesla Of Showers”.

– Egentligen har jag aldrig haft någon önskan om att bli entreprenör. För mig finns det inget självändamål i att vara det. Jag har helt enkelt varit tvungen att starta och driva företag för att kunna förverkliga min vision om att skapa en mer hållbar vattenkonsumtion, förklarar Mehrdad.

Entreprenörskap är problemlösning

Det var när Mehrdad läste till industridesigner på Lunds universitet som idén till Orbital Systems föddes. Under utbildningen var han delaktig i ett projekt för den amerikanska rymdmyndigheten Nasa som gick ut på att skapa förutsättningar för människor att bo på planeten Mars. Mehrdad och hans kurskamrater forskade kring lösningar för rening och återanvändning av vatten. Det gick då upp för honom att samma tankesätt och teknik kan och bör tillämpas även på Jorden. Tillgången på rent vatten är idag en bristvara i stora delar av världen och kommer att bli allt sämre.

– Den viktigaste drivkraften för mig som entreprenör är att jag vill lösa ett konkret och akut problem.

Det har gjort målet med verksamheten och det hårda arbetet väldigt tydligt och meningsfullt för mig och alla som jag samarbetar med för att uppnå målet. Tydligheten gör det också enkelt för kunder och omvärlden att förstå vad det är vi erbjuder, poängterar Mehrdad.

Orbital Systems är nu inne på tredje generationen av duschsystemet och har också ökat omsättningen med 100 % för tredje året i rad. Investerarna står på kö för att få vara med och förverkliga Mehrdads vision. Bland annat har ledande aktörer i den nordiska fastighetsbranschen, som K2A, M2 Asset Management AB och Stena AB, gått in i bolaget liksom Niklas Zennström (styrelseledamot) och Investment AB Öresund.

– Idén har fått stor uppmärksamhet och det är många som hjälpt till att ta oss dit vi är. I början fick jag stöd från bland annat Energimyndigheten och Almi, vilket gav företaget växtkraft. Idag är vi ett stort team som tillsammans löser ett gemensamt världsproblem åt många.

Även om Orbital Systems ser ut att ha mycket vind i seglen idag har det funnits perioder då det varit tufft och saker tagit mycket längre tid än väntat. Motgångarna har dock Mehrdad tagit med ro.

– I de flesta fall betraktar jag motgångar som lärdomar som informerar mig om vad jag behöver göra för att komma framåt. Sedan låter jag min envishet att lyckas överta känslan av motgång.

——

Fakta om Mehrdad Mahdjoubi

Entreprenörsroll: Grundare av och VD på Orbital Systems med målsättningen att demokratisera och minska användningen av vatten så att alla kan använda den vattenmängd de vill när det väl behövs utan att göra avkall på komfort.
Ålder: 32 år.
Bor: I Malmö.
Entreprenörstips: ”Bygg verksamheten kring ett konkret problem att lösa eller bryt ned affärsidén i flera delproblem och lös dem sedan en i taget. Det skapar tydlighet, enkelhet och motivation.”

Orbital Systems

Kudos by Stretch

Dela inlägget