Nyheter

Logistikkedja – i alla dimensioner

Som en effekt av både pandemin och klimatkrisen har den globala logistikkedjan hamnat i rampljuset. Att lyckas hantera den handlar till stor del om att ha kontroll på sina leverantörer och frågan hamnar därmed allt oftare på inköpschefens bord.

Tittar vi på den kanske största frågan av alla, klimatkrisen, så kan vi konstatera att över 70% av allt koldioxidutsläpp går att härleda till den globala logistikkedjan. Företag börjar nu inse att de behöver sänka sin footprint för att på sikt inte bli bestraffade eller bortvalda. Nu gäller det att hitta möjligheter att förbättra sig i alla led.

När du väl hävdar att du har en hållbar affär, gäller det att vara säker på sin sak. Du behöver veta att även alla leverantörer i din kedja, vilken ofta är upp till 4-5 led lång, också sköter sig.

Men hur ska vi ens kunna mäta CO2 utsläpp? Detta är såklart lite av en utmaning – så länge du inte har rätt verktyg.

En oväntad konsekvens av pandemin är att vi konsumerar betydligt mer varor. Tillverkningen av dessa sker inte sällan i Kina och kräver således containerfartyg. Som bekant råder det stor brist på dessa och en containerfrakt numera kostar 5-10 gånger mer än för 2 år sen. Företag som säljer billiga varor möter i samband med detta stora utmaningar, och behöver snabbt hitta alternativa sätt att förse marknaden. I det här fallet hitta nya leverantörer – närmare sin marknad. Men var finns de?

Om du är nyfiken på digitalisering har du säkerligen redan kommit långt i dessa frågor. Digitalisering är en nödvändig katalysator för att kunna ligga i framkant både vad gäller hållbarhet och konkurrenskraft. Med ett urval av systemstöd kan vi tillsammans bygga en plattform som säkrar upp din logistikkedja – och din affär.

Så vart ska vi börja? 

Det beror på din affärs behov. Men vad vi på Stretch ser en avsaknad av hos de flesta idag är ett kvalitativt riskhanteringssystem. Som först och främst bevakar din omvärld genom att läsa av publik information, på alla språk, i media, statistikdatabaser och sociala kanaler. Tillbaka får du indikationer på vad som är relevant för just dig. Oavsett om det är naturkatastrofer, containerpriser eller missförhållanden.

Nästa steg är att förstå hur denna risk påverkar just dig. Hur drabbas ni om en viss komponent inte levereras nästa vecka? Hur länge klarar ni er? För att besvara detta behöver du koppla din riskhantering till dina operativa processer. Det finns systemstöd som hittar alternativa leverantörer som snabbt kan kopplas på din logistikkedja och avvärja hotet.

Mäta min logistikkedjas koldioxidutsläpp då? Det handlar om att kunna spåra en vara från sitt ursprung hela vägen genom logistikkedjan. För detta finns det nu riktigt spännande lösningar som fångar mycket intresse på marknaden.

När det är läge för dig att agera så gäller det att förstå dina möjligheter – för de finns där ute.

Är du också nyfiken på vilka systemlösningar som bäst bygger din logistikkedja mer hållbar, snabbrörlig och transparent? Vi på Stretch Procurement brinner för ämnet. Ta gärna kontakt!

Dela inlägget