Nyheter, Hållbart entreprenörskap

Att bygga en grund för hållbart entreprenörskap i Stretchgruppen

Vilka är drivkrafterna bakom ett företags hållbarhetsarbete? För många är det nog så att mer krav på hållbarhetsrapportering är en viktig faktor, även om förväntningarna från kunder, anställda och investerare också ökar. Att utgå från rapporteringskraven behöver inte bara bli en skrivbordsövning, det kan dessutom ge viktiga insikter i den egna verksamheten med förbättrings- och påverkansmöjligheter. På Stretch har en dedikerad grupp med individer från olika delar av organisationen, arbetat med frågan om hållbarhetsrapportering och hur de formella kraven integreras i vårt DNA. Här vill vi dela med oss om några insikter längs vägen.

Vår utgångspunkt har hela tiden varit det vi kallar hållbart entreprenörskap. Läs mer här: Hållbart Entreprenörskap

Vilken effekt kan vi se? 

En av målsättningarna i gruppens arbete har varit att vi tidigt skulle börja arbeta med rapporteringsfrågan för att förstå EU’s direktiv CSRD ,men den stora nyttan är att vi genom detta arbete har skaffat oss goda insikter i var vi har en faktisk påverkan och var vi kan göra störst skillnad i vår omvärld.

Det har blivit ännu tydligare var vi kan göra störst skillnad. Genom att påbörja arbetet med rapportering enligt CSRD har vi dessutom behövt sätta ord på sådant vi kanske tycker är självklart och mäta att vi gör rätt saker. Detta är en process, och värdet av det vi gör ökar tack vare att vi börjat i god tid, så att vi hinner reflektera, justera och utveckla.
– Sanna Andersson, Stretch AB

Konkret har vi nu verktyg för att kommunicera betydelsen av hållbarhet och ytterligare en byggsten i vår strävan att skapa verkligt värde för både kunder, anställda och den omvärld vi verkar i.

Vilka aktiviteter har vi genomfört för att komma dit vi är idag? 

1.Etablering av ett tvärfunktionellt team och fokusområden
Tidigt 2023 skapade vi en dedikerad grupp med olika profiler från flera delar av Stretchgruppen. I starten behövde vi lägga tid på att hitta några fokusområden, då gruppen utgörs av 18 självständiga bolag men som alla tillhör Stretchvarumärket. Vi bestämde oss tidigt för att finna några överordnade mål för hela gruppen. Dessutom definierade vi hur Stretch centralt kunde hjälpa till att driva frågor om rapportering och hållbarhetsfokus i de olika bolagen.
2.Värdekedje- och intressentanalys
För att kunna etablera relevanta mål, behövde vi förstå vår påverkan och detta gjorde vi genom en analys av vår värdekedja och våra intressenter. Dessa övningar gav en rad intressanta insikter och har varit viktiga i det fortsatta arbetet.
3. Väsentlighetsanalys: Identifiera av prioriteringar och fokusområden
Nästa steg var att göra en väsentlighetsanalys för att identifiera de mest relevanta områdena för Stretch och våra intressenter. Detta gör det enklare att avgöra prioriteringar för att lyckas och skapa riktiga effekter i hållbarhetsarbetet. Vi använde även denna utvärdering för att justera vilka av FN:s hållbarhetsmål och delmål som är relevanta för oss.
4. Sätta mål: Driva framgång och ägarskap
Att etablera ambitiösa men realistiska mål är en viktig motivation för våra bolag och oss som jobbar här. Det blir också enklare att se att vi är på rätt väg i våra ambitioner. Vi har i nuläget valt några nyckeltal som är gemensamma i gruppen, baserat på de områden som är väsentliga för oss. Uppsättningen av mål och vilka nyckeltal vi följer kommer förmodligen att justeras allteftersom vi utvecklas och lär oss mer.
5. Rapportering: Ökad förståelse och säkrade lagkrav med data och insikter
Allt fler organisationer ställs inför ökade krav på hållbarhetsrapportering och det är idag i en eller annan form relevant för majoriteten av bolag i vår del av världen. För oss i Stretch har arbetet med rapportering varit ett bra sätt att öka förståelsen för kraven inom CSRD och vi känner oss bättre förberedda när den officiella rapporten så småningom ska skickas in.

En stor del av det praktiska arbetet med väsentlighetsanalys, rapportering, mål och nyckeltal har gjorts med stöd av det verktyg Stretch Beyond utvecklat och erbjuder på marknaden. Det är baserat på Microsofts Power Platform och Fabric, vilket gör det enkelt att komma ingång med hos de flesta organisationer.  Läs gärna mer om verktyget här.

Arbetet med att samla in och stämma av data är tidvis krävande, men blir enklare av att använda systemet Stretch Beyond levererar. Förutom den externa rapporteringen får vi också en lösning där ansvariga för bolagen i gruppen får tillgång till sina nyckeltal som gör att de kan utveckla sina verksamheter.
– Julia Nilsson, konsernkontroller Stretchgruppen

Var gör vi nu? 

Vi tror på alla människors förmåga och vilja att skapa en bättre värld. Dessutom har vi ett kollektivt ansvar att skapa hållbara lösningar, för en bättre framtid för oss och kommande generationer. Vi kallar det hållbart entreprenörskap.

Har du frågor om vårt hållbarhetsarbete? Ta kontakt med Ida Marie Strømseng , Sanna Andersson, Julia Nilsson eller Rickard Werner.

Läs också mer om Stretch Beyond och hur deras erbjudanden hjälper företag till mer hållbara affärer.

Dela inlägget