Hållbart entreprenörskap

Att våga testa nya affärsmodeller kräver bra indikatorer

RISE har utvecklat en ny indikator som både ger svar på hur lönsam en affärsmodell kan vara samtidigt som den hjälper till att utvärdera hur cirkulär den är. I ett projekt sponsrat av Tillväxtverket har Stretch Beyond och RISE testat indikatorn i ett verkligt fall, i nära samarbete med Rebel Light som har en cirkulär affärsmodell redan i gång. Erfarenheterna och slutsatserna projektet drog tillsammans med Rebel Light redovisas i filmen som var en del av Nordic Circular Summit 2023.

 

Se hela webinaret  med Johan Rastenberg från Stretch Beyond som presenterar indikatorn som används (Market Endurance), varför den finns och i den kontext den ska ses, verktyget som användes och de slutsatser man kunde dra i projektet. Intervjuer med Anton Sjöstrand, CEO på Rebel Light och Ann-Charlotte Mellquist, Senior Forskare på RISE, samt de frågor som kom till webinaret, ger ytterligare insikter i både resan och målet för att bli mera cirkulär på ett mätbart sätt.

Engage and convert existing companies into circular business models with Business Intelligence

Resultatet påvisar att det är möjligt att både designa, simulera och följa upp på sin affärsmodell med standard BI-verktyg på ett automatiskt sätt. Utöver den slutsatsen fick projektet upp ögonen för att indikatorn kan skapa bra kravbilder till de olika delarna i organisationen för vad som behöver göras i övergången från en linjär, mindre hållbar, affärsmodell till en cirkulär modell.

 

Läs mer om Stretch Beyond AB

Dela inlägget