Change Management, Affärsvärde, Projektledning

5 tips på hur du skapar mer affärsvärde

Affärsvärde är ett buzzword som många fokuserar på just nu… och alla buzzwords behöver inte vara dåliga eller överskattade. Just affärsvärde är snarare underskattat tycker jag. Vad kan vara viktigare än att skapa affärsvärde i det du gör? 

Med det sagt tycker jag inte att det är självklart eller enkelt att alltid tänka på affärsvärdet. Gamla vanor tar lätt över och vi kommer in i mönster som är svåra att bryta. Vi har alltid gjort så här… det har funkat hittills osv osv. Men tänk om det vi alltid gjort inte skapar särskilt mycket affärsvärde och tänk om förutsättningarna faktiskt har ändrats. Det är lätt att stirra sig blind på deadlines, projektplaner, funktionella specifikationer och så vidare…. men så länge vi inte förändrar vardagen till det bättre för våra medarbetare så skapas inget affärsvärde. Det spelar ingen roll hur fin projektplanen är och hur fantastiska överlämningsdokument vi skapar, OM vi inte har fokus på rätt saker – dvs att träffa rätt och maximera nyttan med vår investering.

5 tips på hur du skapar mer affärsvärde varje dag

  1. Sätt affärsvärdet före tid, kostnad och funktion
  2. Ta hellre många små steg i rätt riktning än att planera för flera år framåt direkt.
  3. Låt verksamheten arbeta som ETT team. Ni kommer att maximera nyttan och dessutom ha grymt mycket roligare på vägen.
  4. Låt projekt och förvaltning bilda en livscykel istället för två separata stuprör. Det är först när livscykeln sluts som affärsvärdet skapas och för att uppnå det kan vi inte avsluta innan arbetet är klart. Håll ut hela vägen!
  5. Prata med varandra mer! En nära dialog kommer alltid att slå avtal och dokumentation på fingrarna. Åtminstone om vi har affärsvärdet i fokus. Så är det…

Ovanstående punkter är det vi på Stretch ser som nycklar för att skapa mer affärsvärde varje dag. I det verkliga livet kommer det givetvis att vara en balans mellan alla delar, men för att våga fokusera på affärsvärdet tycker vi att ni ska prioritera. Våga fokusera för att lyfta era projekt och förvaltningar till nästa nivå!

Nyfiken på att läsa mer om dessa tankar? Ladda ner vår kostnadsfria e-bok Små steg till affärsvärde. Grym inspiration i snyggt fodral.

[HS-Sma-steg-till-affarsvarde]

Dela inlägget