Teknik, Affärsvärde

En makalös mannick och Ockhams rakkniv

I mitten på åttiotalet släpptes låten ”Den makalösa manicken” av ABBA:s ljudtekniker Michael B Tretow på vinyl. Det blev en landsplåga och i texten sjöngs:

Det går hit, det går dit, det går runt en liten bit, och den startar på ett kick, det är en makalös manick. Jo jo, det förstår jag, men vad är det för en maskin? Det är en evighetsmaskin!. Du menar att den bara går och går av sig själv hela tiden? Men, men vad ska man med den till? Om den inte gör någonting?

Efter att varit i Tokyo 18 gånger de senaste 2 åren på konsultuppdrag har jag kommit i kontakt med en annan makalös manick som är totalt i motsats  till ovanstående. Det  är den japanska super-toaletten som är en av de mest avancerade toaletterna i världen med en imponerande samling funktioner (alla är dock inte nödvändiga – sorry kunde inte hålla mig)

Mer än hälften av de japanska hushållen har en sådan toalettstol, en siffra som överstiger antalet hushåll med persondator. Trots att toalettstolen vid första anblicken liknar en i västvärlden traditionell toa finns det ett antal extra tekniska funktioner integrerade antingen i toalettstolen eller i sitsen. Exempel på dessa funktioner är automatisk uppfällning av toalettlocket, toalettsitsvärmare, massagefunktion, reglerbar vattenstråle, varmluftstork, trådlös kontrollpanel, automatisk spolning och luftkonditionering för rummet.

Läs guiden: Små steg till affärsvärde

Allt styrs av en kontrollpanel med endast japansk text. Fastän många av knapparna ofta har förklarande ikoner är spolknappen ofta skriven endast på  Kanji, vilket innebär att användare som inte har stor kunskap i det japanska skriftspråket kan vara oförmögna att spola toaletten utan att slumpmässigt trycka på knapparna. En konsekvens  är därför att många funktioner förblir oanvändbara för de flesta utlänningar och så också för mig trots cirka 200 hotell övernattningar i Japan.

En reflektion gällande Michael B Tretow:s makalösa mannick som inte gjorde någonting och den japanska toastolen som har inbyggda funtioner som inte används kanske är att man skulle ha synsättet ”krångla inte till saker i onödan” (Ockhams rakkniv)

I en Sportspegel-sändning för cirka 15 år sedan hölls en intervju med den småländske bandy-spelaren Jonas Claesson som totalt gjorde 771 mål på 441 allsvenska matcher. Dessutom deltog han åren 1991–1999 i fem VM-turneringar, där han med Sverige tog hem tre guld-, en silver- och en bronsmedalj. Vid fyra av fem turneringar (1991–1997) blev han även skytteligakung.  Reportern frågade Jonas hemligheten bakom hans unika förmåga att göra mål och Jonas svarade på bred småländska:

En sa inte krångla te att – står målvakten upp skjut lågt om målvakten ligger ned skjut högt

Ett annat exempel på Ockhams rakkniv är citatet:

Om du inte kan förklara det enkelt, förstår du det inte tillräckligt bra

– Albert Einstein

Är det så att vi som arbetar med och hos den stora lilla konsulten gillar devisen ”keep it simple stupid”. Att vi styckar elefanten och löser komplexa problem i hanterbara del-leveranser där affärsnytta visas omedelbart istället för att skapa makalösa manicker som inte gör någonting eller funktioner som inte används?

Nyfiken på mer? Kolla in vår e-bok om hur du skapar mer affärsvärde varje dag. Vi kallar den Små steg till affärsvärde.

 

 

 

Dela inlägget