Business Intelligence

Fokusera För Fasen!

Varför har vi så svårt att släppa taget och förenkla så att vi kan fokusera på rätt saker?

Det är en fråga jag har funderat mycket på både när jag arbetade i linjen och nu som konsult tillsammans med statliga myndigheter. Varför vill vi ha hängslen och livrem? Borde vi inte vara rädda för att inte se skogen för alla träden??

Med hjälp av moderna systemverktyg kan vi välja ut och visualisera precis det vi behöver, inget annat, just nu. Om vi senare har behov av att analysera eller bearbeta på annat sätt, då ändrar vi bara i verktyget. Det kan väl inte vara så svårt?

Ändå är det här som många organisationer har utmaningar. Egentligen börjar det redan utifrån en gemensam grund för diskussion. Vet alla vad vi pratar om när vi talar om resultaträkning, nyckeltal (och inte statistik)? Vet alla varför även en myndighet måste ha en ekonomi i balans? När den gemensamma grunden finns är det dags att börja synliggöra skogen.  Vilka underlag är relevanta och vilka är INTE relevanta. Vi behöver inte allt och inte hela tiden. Verksamheter, avdelningar, enheter och faktiskt individer fungerar olika och därför måste stödet se olika ut. Det kan ett BI-system enkelt ge. Svårigheten är att kunna välja ut. Välja bort. Fokusera.

När vi väl vet vilka mål som ska uppfyllas, hur vi gör detta, vad vi behöver ha koll på under året så att vi vet när vi är framgångsrika, då kan vi anpassa systemet till och med ner på personnivå och hålla det så enkelt som möjligt att kunna arbeta med. Så att vi spenderar vår arbetstid med rätt proportioner på rätt saker. Håller ni med?

Om ni blivit nyfikna och vill veta mer om hur man kan gå praktiskt tillväga, kom och lyssna på frukostseminarium i nätverket OVE (optimerad verksamhetsstyrning) hos oss den 13 september, kl 8.00.

Anmälan görs till malin.adenas@stretch.se

Välkommen!

Bild: Hornuggla med möjlighet att fokusera. Fotograf: Jenny Christoffersson.

[HS-Effektiv-forandringsledning]

Dela inlägget