MDM, Business Intelligence

Internet of things ställer krav på din masterdata

IoT, Internet of things eller sakernas internet som det kallas på svenska får nog de mest cyniska domedagsprofeterna att rita upp bilder från filmer som Terminator, där Skynet plötsligt blir medveten om sin existens och förklarar krig mot människorna med hjälp av uppkopplade robotar.

Vi lite mer sansade personer tänker oss kanske mer kylskåp som håller koll på vad som behöver köpas, självstyrande bilar, hemautomation etc.

Internet of things är inte framtid, det är nutid

Det vi kan konstatera är att Internet of things redan är här och kommer att formligen explodera i nya applikationer du inte visste att du behövde. Vad sägs exempelvis om kläder där du får ett tryck på axeln som vägvisning åt vilket håll du ska gå i en korsning? Sopcontainers som säger till när dom behöver tömmas? Små ”wearables” som håller koll på dina barn och husdjur eller kanske kapslar du sväljer som talar om för din doktor hur du mår?

De mest populära applikationerna idag (enligt sökningar på Google) är:

  • smarta hem
  • wearables
  • smarta städer (som håller koll på t.ex. utsläpp, lediga parkeringar etc)
  • smarta elnät
  • olika tillämpningar för industrin.

Andra applikationer som kommer snabbt är inom smart shopping och hälsosektorn. Här kommer det att hända saker…

Nå, vad får allt det här för påverkan på oss…förutom att din vardag blir enklare och att du aldrig kommer att sakna mjölk i kylskåpet? Jo, det skapar enorma mängder data! Med det skapas även stora möjligheter och utmaningar för ert företag! Internet of things kommer att ställa krav på din masterdata-hantering så det är bäst du är förberedd.

Har ni idag problem med masterdata och dålig kvalitet i era rapporter så är det hög tid att lägga lite krut på detta område. Många företag sitter dessutom med gamla system, byggda efter en verklighet som fanns för 15-20 år sedan, eller kanske flera system efter sammanslagningar och uppköp.

På Stretch har vi mångårig erfarenhet inom masterdata från stora och mindre organisationer. Vi vet vilka utmaningar som finns och hur man snabbast kommer tillrätta med dessa. Vi vet också vilket affärsvärde som ligger i masterdata – rätt hanterat!

Utnyttja möjligheterna med sakernas internet…men gör grundjobbet i er masterdata och ha en plan framåt.

Dela inlägget