Business Intelligence, Microsoft

Intryck från PASS Summit 2016

Då var man tillbaka från ytterligare en PASS Summit-konferens i Seattle. Detta var tredje gången för min egen del och anledningen till att jag åker dit är de intressant sessionerna givetvis, men även för att träffa andra personer med samma intressen. Jag vet att det alltid blir intressanta dagar!

Inom Business Intelligence (BI) världen så var det egentligen två stora händelser denna veckan. Och när jag säger BI-världen så talar jag alltså om Microsoft-världen nu och PASS Summit konferensen 2016.

Den första stora händelsen var att man under första dagen släppte SSAS (SQL Server Analysis Services) i Azure. När vi talar om SSAS så talar vi egentligen om två olika typer av SSAS och så har det varit de senaste åren. Den SSAS som nu finns i molnet är den Tabulära varianten. Givetvis kom det frågor direkt om den Multidimensionella varianten och svaret från Microsoft var att även den kommer finnas tillgänglig i molnet så småningom. Fördelen med att köra SSAS i Azure är att man slipper ha egen hårdvara och att man i Azure kan stänga av och sätta på Servicen så att den endast är igång när man behöver den. Det är spännande och intressanta nyheter och mitt tips är att tänka till innan. Det kan behövas en plan för detta för att maximera affärsvärdet. Den tygnsta varianten av SSAS i Azure kostar en hel del och för att maximera affärvärdet av sin investering är mitt tips att fundera och planera i förväg.

Den andra delen som presenterades under veckan och som släpptes i Public Preview var möjligheten att publicera Power BI Desktop filer i SSRS (SQL Server Reporting Services) portalen. Detta var möjligt tidigare också men om man ville öppna en sådan rapport var man tvungen att ha Power BI Desktop installerat lokalt på sin maskin. Det som nu finns i Public Preview gör att man slipper detta och istället öppnar rapporten upp sig i SSRS portalen. Detta har efterfrågats ett bra tag av alla de som använder sig av Power BI och nu finns alltså möjligheten här.

I övrigt lade Microsoft mycket fokus på prediktiv analys. Under bland annat Keynoten pratades det en del om detta. De visade även hur man genom Machine Learning och Stream Analytics kunde göra över 1 miljon beräkningar per sekund. Man använde sig också av Machine Learning i Microsoft-montern där vi kunde ta ett foto och sedan få reda på vilken hund man var enligt deras analys. Givetvis var jag ju tvungen att testa detta och resultatet visade att min hundmotsvarighet är en labrador retriever. Vet inte hur mycket sanning som ligger i detta men säger Microsoft det, så är det säkert så.

På det stora hela så var inte denna PASS Summit fylld av lika många överraskningar som det kanske brukar vara. Däremot tyckte jag att man kände att Microsoft har en väldigt bra verktygslåda! Det gäller både de som vill köra i molnet de som föredrar on-premise, eller till och med Hybrid-lösningar.

Själv känner jag att det händer väldigt mycket intressanta saker i Azure just nu. Det som skrämmer många företag är ju att data ligger i molnet, även om den rent fysiskt ligger på Irland eller i Holland, i Microsoft Data Center. Dels känner man en osäkerhet kring att inte själv ha koll på data. Eller så är det som så att data man har faktiskt inte får finnas utanför våra gränser rent fysiskt. Eftersom Microsoft nu har skapat flera Data Center i Storbritannien och det kommer i Tyskland och Frankrike också framöver så hoppas jag att Sverige också kommer att få ett eget ganska snart. Detta skulle vara väldigt intressant för många företag i Sverige.

Nyfiken på mer? Stretch har varit en Microsoft partner länge och lever som vi lär. För oss på Stretch är Microsofts lösningar en viktig del i vår egna och våra kunders verksamhet. Kontakta oss så berättar vi mer!

Dela inlägget