Business Intelligence, Power BI

Sveriges regenter i Power BI

Är du nyfiken på när och vem som har styrt i Sverige? Jag har gjort varianter på olika tidslinjer för Sveriges regenter, från år 1130 fram till dagens kung Carl den XVI Gustav, med hjälp av Power BI Desktop och Time Line Story Teller, en så kallad ”custom visual”.

Instruktioner

    1. Navigera mellan färdiga bilder med hjälp av pilar nere till vänster.
    2. Klicka på den lilla knappen till höger om högerpilen för att dölja designverktygen som visas från start.

  1. Vasaättens kungar och drottningar syns om du ställer markören på en tidslängd.
  2. Förklaringsrutan går att minska eller flytta om du så önskar.
  3. Ha tålamod mellan varje bild. Det kan ta några sekunder innan allt data visas.

Klicka på symbolen ⤢  för att öppna i fullskärm

Tänk vad intressant att applicera denna custom visual på ett företag eller organisations utveckling över tid!

Hur gjorde jag?

Datan är hämtad från wikipediaartikeln ”Lista över Sveriges regenter”. Jag har skrivit in varje regent manuellt i ett Excelblad, som sedan blivit en Excel-tabell och datakälla för Power BI Desktop. Modelleringsmässigt krävs det att jag använder olika händelser för samma kung eller drottning. Jag har valt levnadstid och regenttid men visar bara regenttid i rapporterna. Det går inte att ta med tidigare regenter än 1130-talet, eftersom uppgifter om levnadsår och regentår saknas.

Time Line Story Teller är open source och lanserades under hösten 2017. Den har fortfarande en del barnsjukdomar men fungerar i sort sett bra. Där finns önskemål om ny funktionalitet, men som komponent till Power BI är den helt ok.

Psst! Rapporten kommer att uppdateras med ny funktionalitet och nya bilder, allt efter vad tiden medger och vad som släpps. Kom gärna tillbaka igen och se om det har hänt något.

Dela inlägget