MDM, Business Intelligence

The Guardians of masterdata

I mitt senaste blogginlägg tog jag upp filmen Terminator så varför inte fortsätta i samma tema. Denna gång tänker jag knyta an till Guardians of the Galaxy där ett brokigt gäng karaktärer (en av dem är ett levande träd) går samman för att skydda galaxen. 

Nu tror och hoppas jag att ni inte har lika märkliga karaktärer i ert masterdata-team, men det finns faktiskt en koppling här som jag skulle vilja prata lite mer seriöst om.

En av de viktigaste uppgifterna en masterdata-hanterare har är att skydda företagets data och i förläggningen säkerställa korrekta rapporter, fungerande system, tullhantering etc. Helt enkelt att undvika en massa dyra följdverkningar i form av böter, förlorade kunder eller i värsta fall export- eller näringsförbud.

Jag gissar att ni har många fall i ert företag där verksamheten vill lägga till nya fält i era datorsystem, använda fält till annan information än vad det var tänkt till från början, ta data från ett system och använda i ett annat etc.

Kom ihåg nästa gång när ni vill ändra i ett system att kontakta era masterdata-ansvariga för det är de som har koll på och avgör om er ändring är ok eller får negativa följdverkningar för andra delar av företaget.

Det är inte för att vara elaka (i alla fall i de flesta fall) som era masterdata-ansvariga säger nej eller föreslår en annan lösning när ni vill ändra något. De är helt enkelt ”The Guardians of Master Data”.

Dela inlägget