Change Management

Wildly important goals

Viljan att utveckla verksamheten, nå bättre resultat och högre höjder är inget unikt för enstaka organisationer. De allra flesta har en vision att sträva mot och övergripande mål som är näst intill drömlika. Det är inget konstigt egentligen. En vision talar om vart vi vill vara när resan är slut och så länge vi är mitt under resan så måste det finnas utmaningar och mål att kämpa för.

En vision är slutdestinationen och målen visar vägen, men det är aktiviteterna som tar oss dit. Det är de små stegen i alla medarbetares vardag som sakta men säkert tar hela organisationen mot slutdestinationen. Glöm inte det. Det är just här som det praktiska blir svårt, att få alla att inse hur det vardagliga arbetet bidrar till vision och mål. Det är här den strategiska planeringen och metoder för att exekvera mål kommer in i bilden. Det är just i de här stegen vi behöver verktyg och starka ledare som visar att målstyrning är en del av vårt dagliga arbete och inte någonting som ”ledningen hittat på”.

Vår vardag ja, det är förmodligen just denna vardag som ställer till det för många organisationer. Det är brandsläckning och multitasking på hög nivå som många gånger hindrar oss från att göra de där 20 procenten som egentligen är viktigt. Ja, du läste rätt. Vi lägger ner 80 procent av vår tid på oviktiga saker och endast en femtedel av tiden läggs på uppgifter som faktiskt leder till ökat värde. Skrämmande eller hur? Eller snarare, vilken potential att ändra på denna ordning. Låt 80 procent av din tid vara värdeskapande, fokusera på dina viktigaste mål, på riktigt.

Den mänskliga hjärnan är inte gjord för att göra allt på en gång och flera saker samtidigt. Vi försämrar vår egen kapacitet genom att försöka prata i telefon och skriva några mail samtidigt. Det är vetenskapligt bevisat att två arbetsuppgifter som konkurrerar om samma del av hjärnan (maila och prata i telefon exempelvis) inte ska göras samtidigt. Eller du kan givetvis göra det, men var beredd på att resultatet blir sämre. Hjärnan klarar nämligen inte av att göra dessa två saker med maximal skärpa samtidigt. Vi är inte byggda för att multitaska, vi är byggda för att fokusera på våra wildly important goals, en i taget.

Detsamma gäller arbetet. Om en organisation har på tok för många mål och aktiviteter igång samtidigt så kommer resultatet att vara sämre. Det är ganska enkelt egentligen. Om hela organisationen lägger all sin kraft på att nå ett eller max två mål i taget kommer resultatet troligen att vara betydligt bättre än om organisationen har 10 mål att uppnå samtidigt. Jag är övertygad om det. Fokus är bättre än att spreta. Det handlar alltså om att målfokusera! Ta fram era absolut viktigaste mål för året (Wildly important goals), för tertialen, månaden etc och arbeta stenhårt för att nå det målet innan ni tar tag i nästa. Kom ihåg, det handlar inte om att övriga delar är oviktiga, verkligen inte! Det handlar om att vi fokuserar för nå bättre resultat och vi tar en sak i taget för att möjliggöra maximal kapacitet.

Låt mig ta ett exempel. De som arbetar i ett flygtorn har som uppgift att landa alla plan säkert. Människors liv hänger på att de är fokuserade och presterar maximalt. Låt oss säga att 20 plan cirkulerar ovanför Arlanda just nu och min uppgift är att landa dessa. Jag måste ta planen en och en för att ha full fokus och göra mitt jobb på bästa sätt. Jag är fullt medveten om övriga 19 plan som ska ner strax därefter, men just i den här sekunden lägger jag all min kraft på detta planet. Jag fokuserar på mitt wildly important goal i det här ögonblicket. Övriga är absolut lika viktiga och jag kommer att ta ner dem en efter en…..men precis så, en i taget så att jag gör ett så bra jobb som möjligt här och nu.

Ett något förenklat scenario för er som arbetar i ett flygtorn säkerligen, men för mig som är flygrädd blir detta en väldigt målande bild över varför målfokusering och målstyrning är så viktigt.

Focus on your Wildly important goals and make them happen!

Läs mer om Förändringsledning.

Dela inlägget