Business Intelligence, Power BI

Allsvenskan historiskt i Power BI

Thomas här igen. Jag bestämde mig för att göra en uppföljning till mitt tidigare inlägg Allsvenskan i Power BI där jag visualiserat årets Allsvenskan med grafer och bubblor. Här kommer en ny uppsättning visualiserad data om Allsvenskan, men denna gång med en större mängd data om Allsvenskans alla sluttabeller historiskt genom tiderna.

Den första säsongen av Allsvenskan spelades 1924. Till en början kallades turneringen för ”Storserien” eller ”Stora svenska serien” och det var först i och med säsongen 1930/1931 som den fick SM-status. Jag har tagit med alla säsonger sedan 1931. Lägg märke till att fram tills 1957/58 spelades Allsvenskan höst och vår.

Klicka på symbolen ⤢  för att öppna i fullskärm

Hur gjorde jag?

Tekniskt har jag kopierat tabellerna från Wikipedia och klistrat in dom i ett kalkylblad i Excel samt lagt till en del information som jag ville ha med. Den största utmaningen har varit att räkna rätt på antalet guld eftersom en serieseger har betytt guld under större delen av Allsvenskan. Problemet blev när man har haft slutspel efter en färdigspelad serie och seriesegern inte innebar guld. Ackumulerade8Totaler för antal guld, antal seriesegrar och antal säsonger har lagts till.

Relaterat till: Business Intelligence

Dela inlägget