Kultur

Är du en office hero?

Tänk dig följande scenario.

Du tittar ner i kaffekoppen. När du ser botten tänker du; åh nej, det är slut! Du reser dig upp för att gå till köket. När du lyfter termoskannan känns den tom. Nu igen? Undrar du samtidigt som du ändå häller över de där sista dropparna i kannan, som en vänlig själ har lämnat kvar. För det vet väl alla kontorsarbetare, om det finns några droppar kaffe kvar, då behöver vi inte brygga nytt. Men nu när du har tagit de tre sista dropparna hamnar ansvaret på dig. Du är nu skyldig att brygga ny kanna, för att bibehålla kontorsfriden.

Sagt och gjort så fyller du vattentanken. Slänger ut den gamla sumpen. Laddar maskinen. Det fridfulla och mysiga puttrande ljudet ekar i köket från den trogna Moccamastern. Plötsligt vibrerar det i fickan, det är mobilen som ringer. Du lyfter upp den och svarar. Det är en kund som har några frågor om den senaste implementationen av den nya appen. För att inte störa någon så avlägsnar du dig till ett mötesrum. Sju minuter och tjugofyra sekunder senare återvänder du till köket. När du nu lyfter termoskannan känns den tom. Nu igen.

Låter det bekant? Ni behöver fler kontorshjältar!

Låt mig presentera Officehero

Jag har implementerat Officehero på kontoret. En enkel, stilren applikation komplett med skärm och touch. Den låter användare registrera en preppad kanna kaffe eller en tömd diskmaskin. Det presenteras i ett snyggt flöde i kronologisk ordning där andra kontorsmänniskor kan skicka kärlek genom en enkel knapptryckning.

Syftet

Att identifiera och uppmuntra de kontorshjältar som finns på alla kontor. Kollegan som brygger mer kaffe än den dricker. Kollegan som tömmer diskmaskinen.

Framtiden

Officehero har skapat många diskussioner bland kollegor. Kan det resultera i ett vandringspris till månadens anställd? Ett flöde i mobilen, där du får information om att det finns nybryggt kaffe? Nu är bollen i rullning och bara fantasin sätter gränser.

Varning! Om du inte är vidare nyfiken eller tekniskt intresserad av hur jag implementerade Officehero kan du sluta läsa här.

Under skalet så körs allting av en Raspberry Pi 3b+. Den är monterad på den officiella 7” touchskärmen. Skärmen rockar 10-finger touch med en uppdateringsfrekvens på 60hz och en upplösning 800×480. Monteringen är relativt enkel men det underlättar om du har små skruvmejslar. Då det saknas anvisningar för monteringen fick jag använda Google. Men RPI har ett stort community så det gick enkelt att hitta instruktioner online.

OBS! If you decide to try this at home – Var noga med att korrekt ansluta strömadaptern då felmontering kan skada enheten.

Det är två applikationer som körs via Node JS. En webbserver som hostar själva applikationen och ett REST Api som byggt med Express JS och SQLITE. Raspberry Pi är konfigurerad så att tjänsterna startar vid uppstart och därefter körs chromium i kiosk läge.

Intresserad av att återskapa lösningen?

Jag bistår gärna med hjälp och delar med mig av källkoden.

 

Dela inlägget