Kultur

#WITsthlm2020

Den internationella kvinnodagen, som inträffar den 8 mars varje år, är en dag som infördes 1910 för att synliggöra ojämställdhet och kvinnors situation runtom i världen. Det finns många sätt att uppmärksamma den här dagen på. Personligen anser jag att några av de bättre sätten är att både uppmärksamma kvinnor i de delar av världen där vägen mot jämställdhet fortfarande är lång och att få nätverka och inspireras av andra kvinnor som gått sin egen väg och skapat sin egen framgång. Att årets upplaga av Women in Tech arrangeras i så nära anslutning till denna viktiga dag känns därför som en stor vinst!

Högt tryck på biljetterna

Vid biljettsläppet var det svårt att undgå det otroligt höga tryck som det var på att få tag i en biljett. Jag tänker tillbaka på år 2016 när biljetterna till Bruce Springsteens ”The River Tour” släpptes och hur jag då satt och uppdaterade biljettsidan konstant tills jag äntligen fick möjlighet att genomföra min beställning. Nästintill samma höga tryck upplevde jag nu inför Women in Tech. Efter bara några minuter informerades jag om att alla biljetter redan tagit slut och att min enda möjlighet nu var att ställa mig på väntelistan – något som jag förstås också gjorde. Jag måste ha haft tur, för bara en kort stund senare fick jag ett mail om att jag hade fått en biljett. Yes!

Dagen D

Den 6 mars var det äntligen dags. 2500 kvinnor samlade på Waterfront Congress Center. Förväntningarna var skyhöga med talare som Caroline Farberger och Sana Alajmovic och så kallade ”breakout sessions” med spännande företag som Bonnier, H&M Group och Plan International.

Lora Haddock DiCarlo inledde dagen starkt med en inspirerande och underhållande dragning om hennes resa från sjuksyster till grundare och VD för Lora DiCarlo – ett företag vars vision är att skapa en sexuellt rättvis värld. Chagall bjöd på en magisk upplevelse där musik och teknologi fick mötas på ett otroligt häftigt sätt. Jag skulle kunna återberätta precis allt om mina upplevelser av dagen, men det skulle bli alltför långrandigt. Jag väljer istället att sammanfatta dagen med två ord; wow och tack.

Reflektioner

Women in Tech är ett fantastiskt tillfälle för kvinnor inom tech-branschen att träffas, nätverka, inspireras och dela kunskap med varandra. Jag har inte varit på särskilt många events tidigare där jag efteråt känt mig fylld av energi, men mina batterier efter WIT var fulladdade. Jag kommer definitivt att bli en återkommande deltagare på detta event (förutsatt att jag får tag i biljetter förstås…)

På tåget hem började jag även reflektera över min egen arbetsplats och hur fördelningen mellan män och kvinnor i ledande positioner ser ut hos oss på Stretch. Jag känner mig stolt som har en arbetsgivare där kvinnor besitter nästan hälften av alla ledande roller. Av elva bolag i Stretch-koncernen har sex män och fem kvinnor VD-roller. På vårt kontor i Stockholm, där jag har min bas, har en man och fyra kvinnor VD-roller. Jag är otroligt glad över att få vara en del av Stretch där kvinnor uppmanas att ta plats. Och fler grymma kvinnor vill vi bli!

Tycker du att det är viktigt att arbeta på en jämställd arbetsplats? Är du intresserad av Salesforce? Vill du jobba tillsammans med världens bästa kollegor? Hör av dig!

 

Linnea Persson

Dela inlägget