MDM

Är masterdata lika viktig för företag som vallning är för längdåknings skidåkare?

Under OS i Sotji presterade det svenska vallateamet på topp. Sverige lyckades ta ett flertal medaljer och det var uppenbart för alla tv-tittare att man hade bättre glid än dom flesta.

En längdskidåkares prestation beror till största delen på den egna förmågan. Perfekta skidor är dock en förutsättning för att en skidåkare ska kunna uppnå sitt teoretiskt maximala resultat.

Likadant är det för vilken affärsverksamhet som helst. Det teoretiskt maximala resultatet kan bara uppnås om masterdatan är perfekt.

Om skidorna inte är perfekta så kommer det att gå trögt och man får bakhalt i uppförbackarna vilket gör att en massa energi går åt i onödan. Om ett företag inte har bra datakvalitet så kommer det att bromsa upp processer och man måste lägga en massa energi i onödan på att korrigera dålig data.

Vallateam syns inte och deras resultat brukar normalt sett bara uppmärksammas då dom misslyckas och det påverkar resultatet negativt. Likadant är det med masterdata på företag. Masterdatans kvalitet brukar bara uppmärksammas då den påverkar resultatet negativt (Läs mer här)

Valla kan betraktas som något som bara ska fungera. Masterdata brukar betraktas som något som bara ska fungera.

Svenska längdåkningslandslaget vallateam fick dom resurser dom ansågs sig behöva och man jobbade strukturerat och metodiskt. Resultatet blev fantastiskt!

Hur många masterdataorganisationer får dom resurser man anser sig behöva och jobbar man strukturerat med att hela tiden förbättra datakvaliteten?

När vallateamet lyckades i Sotji fick dom positiv massmedial uppmärksamhet och ett tack från åkarna.

Om en masterdataorganisation lyckas med bedriften att ha en hög datakvaliteten är det då någon som uppmärksammar och belönar det?

Ledningen för längdåkningslandslaget är medveten om vallans betydelse för resultatet och tilldelade därför begärda resurser. Hur många företagsledningar är ens medvetna om att masterdatan kan påverka resultatet?

Slutligen tycker jag att det svenska vallateamet förtjänar en bonus för sin prestation. Förhoppningsvis motiverar det dom att fortsätta leverera på topp. Därför har jag startat en egen insamling

Uppdatering: Insamlingen är avslutad och det blev inte så mycket till bonus. Det räckte dock till en fika och ibland räcker det för att visa sin uppskattning och att man är medveten om hur viktigt deras arbete är. 

Dela inlägget