ej kategoriserat

Att bli en Take Off

För ett knappt år sedan så avslutade jag mina studier vid universitet och ställde mig till arbetsmarknadens förfogande. Jag uppskattar att arbeta mot kund, gärna med något som ställer krav på en analytisk förmåga. Som nyexaminerad student hade jag dock ingen aning om mot vilken bransch eller typ av tjänst jag skulle söka mig.

Min sporadiska jobbsökning hade pågått i några veckor då jag snubblade över en annons på Linkedin som sa ”Stretch söker unga talanger”. Jag tänkte ”Ung och talangfull”, strunt samma, allt är relativt. Jag bestämde mig för att söka jobbet och överlåta den bedömningen till någon annan.

Efter att ha tittat in på Stretchs hemsida förstod jag att det handlade om ett konsultbolag som var experter på affärssystem. Jag googlade SAP. Loggan var blå och jag förstod att det inom affärssystemsvärlden betydde något annat än Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Jag sökte vidare, ”Why should I be a consultant?”. Jag gick igenom resultaten en efter en och mitt intresse växte exponentiellt. Några dagar senare blev jag kallad till intervju.

Det första som slog mig när jag kom till Stretchs kontor på Gamla Brogatan 26 var hur stilrent och snyggt det var men även ganska öde. Konsulterna var ju ute hos kund. Blanka vita skrivbord som tydligen delades av alla på företaget, ledning blandat med ”vanligt folk”.  Jag hade aldrig sett något liknande men det kändes trevligt och avslappnat. Efter ett par svettiga intervjuer så blev jag antagen till Stretchs nya satsning ”Take Off”. Ett program som ska bygga nästa genrations konsulter från grunden.

Jag hann inte mer än känna på Stretchs kontor innan jag var ute på mitt första uppdrag.  Jag blev genast inkastad i ett telefonmöte med en kvinna som tydligen var min projektledare och en utvecklare från Storbritannien på andra sidan linjen. Det gick fort, det var på engelska, telefonen brusade och jag begrep exakt ingenting av vad som diskuterades. Efter mötet förklarade min projektledare för mig att (även) hon hade något svårt att hänga med då hon främst hade jobbat med andra programmeringsspråk tidigare. Hon verkade förutsätta att jag kunde kunde täppa till hennes kunskapsluckor. Jag informerade henne då lite tyst om att jag inte hade jobbat med programmering alls tidigare varpå hon replikerade ”Jaha, jag trodde att du var en IT-kille.”.  Jag var skräckslagen.

Sex månader senare när jag rullade av samma uppdrag kunde jag konstatera att oron var till största del var obefogad.  Jag kom snabbt in i arbete och kunde börja producera egentligen från första dagen. Jag var nöjd, kunden var nöjd och mitt kontrakt förlängdes flera gånger.  Att jag dessutom hade mina sympatiska och erfarna Stretchkollegor vid min sida som mer än gärna svarade på alla mina frågor var ovärderligt. Jag lyckades leverera verkliga lösningar för verkliga behov.

Om någon skulle sagt till mig för ett år sedan att jag skulle jobba med affärssystem och SAP skulle jag inte begripa vad de menade. Jag halkade på ett bananskal och landade i Stretch varma famn. Nu vet jag att det är konsult som jag vill titulera mig. På Stretch och Take Off blir jag utmanad varje dag, precis vad jag behöver för att utvecklas inom min yrkesroll men även som person. Att få möjligheten att komma in i ett företag och jobba mot ett mål tydligt mål passar mig. Som konsult blir jag inhyrd för att förbättra en process och kan tydligt se resultaten av mitt arbete. Utöver det erbjuder Stretch en trevlig arbetsmiljö och inte minst en sammanhållning som tas om hand och byggs starkare vid varje personalfest eller konferensresa. Enligt mig en viktig del i nyckeln till framgång.

Sammanfattningsvis så menar jag att med rätt inställning, ett gott humör och envishet snabbt går att komma in i en ny bransch. Att affärssystemsbranschen dessutom utvecklas varje dag gör det inte mindre spännande. Morgondagens lösningar kommer med största sannolikhet att se helt annorlunda ut en dagens vilket ställer krav på ett evigt lärande. Precis som jag vill ha det.

Dela inlägget