Kultur

Att praktisera hos Stretch

Vi har sedan årsskiftet haft glädjen att ha en nyanländ Syrier; Mohamad Kharboutli, som praktikant hos oss. Det har varit mycket berikande för oss alla och vi är alla överens om att praktiktjänsten inneburit ett bra sätt för Mohamad att bekanta sig med inte bara förutsättningarna i vår arbetsmarknad, utan också om hur vårt samhälle och våra värderingar fungerar. Som avslutning skrev Mohamad en blogg om sin tid hos oss och den följer här.

Den elfte januari började jag praktisera på företaget Stretch i Stockholm på deras bolag Stretch Public. Där arbetade jag med Maria Johanson och kunden Statens servicecenter. Jag fick arbeta med testfall i ett system som heter ReQtest. Det är första gången jag arbetar i det programmet och jag lärde mig mycket och fick bra erfarenhet.

Att jobba som konsult tycker jag var väldigt roligt. Att hjälpa andra företag med deras verksamhet, hur det ska fungera och vilket system som passar just det företaget samt utveckla system…etc.

Jag trivdes väldigt bra på Stretch, det är första gången som jag arbetar på konsultföretag och jag kände mig så välkommen där. All personal som arbetar där är väldigt snälla, trevliga och hjälpsamma. De stöttade mig och jag kände mig som ”en i gruppen”. Magnus Högfeldt som är chefen på bolaget jag var på bjöd med mig på en trevlig kväll med gruppen, de hyrde en restaurang och vi fick tillsammans laga maten. Det var en helt underbar kväll som jag aldrig kommer att glömma och kommer sakna hela gruppen och den gemenskapen och stämning som finns mellan dem.

Jag jobbade i Syrien och i Saudi Arabien som revisor innan jag kom till Sverige och det var bra men det finns många skillnader mellan de och Sverige, t.ex. skatt, i Saudi Arabien finns inte skatt. I mitt hemland Syrien finns skatt men den är inte på samma sätt här. I Sverige kan jag ännu inte jobba som revisor eftersom det finns nya regler och jag måste behärska dem reglerna innan jag kan jobba tror jag. Sverige är också ett utvecklat land så här finns stora system på företag och det finns plattform i företag så anställda kunna träffa chefen och prata med, men i Saudi Arabien finns bara hierarkiskform. Jag som är anställd på ett företag föredrar hierarkisksystem eftersom man känner sig så bekväm.

Nu fortsätter jag att fokusera på universitetet eftersom jag har ett prov den 9 maj och det provet är så viktigt för att få ett intyg på svenska språket. Dessutom ska jag söka jobb eller praktik inom ekonomi, jag hoppas att jag kan få ett bra jobb eller en bra praktik plats, kanske hos Stretch, inshalla.

Dela inlägget