Kultur, Karriär, Agilitet

Design Sprint med Jake Knapp

Häromveckan fick jag chansen att träffa en av mina idoler, Jake Knapp, en av personerna bakom metoden ”Design Sprint”. Med bakgrund från Google Ventures skapade Jake tillsammans med sina kollegor Design Sprint och förfinade metoden under ett 100-tals iterationer.

Men vad är Design Sprint?

Tänk dig följande scenario: Ditt företag har en fantastisk idé till tjänst eller produkt. Nu vill ni satsa på att utveckla denna och börjar genast bygga.

Men efter några månader är det ni hoppades skulle vara en enkel grej förvandlats till något som verkar ta flera månader att släppa till marknaden.

Ni kör på ändå, nu har ni ju investerat så här pass mycket tid och pengar.

Äntligen når den marknaden!
Resultaten är… blandade.
Du känner dig lite nedslagen, idén var ju fantastisk.
Du får en ny idé, och hela cirkusen drar igång igen.

Om du hade kört en Design Sprint istället hade du kunnat kortsluta de där månaderna av att bygga en ny produkt.

I Design Sprint hoppar helt enkelt över byggandet, och går från idé till snabb prototyp, till riktigt användartest på 5 dagar, måndag till fredag. Och du hinner jobba av dina viktiga email på morgonen innan sprintjobbet drar igång.

Låter det intressant?

Börja med en riktig utmaning ni har, något som potentiellt håller er VD vaken om nätterna. Sätt av 5 dagar i kalendern. Låter det mycket? Jämför det med månaderna av utveckling i exemplet ovan. Det är fem intensiva dagar, men på fredag eftermiddag har du fem intervjuer gjorda runt en prototyp som du och ditt team byggt tillsammans. Nu vet ni om ni har en succé eller om ni behöver ändra inriktning.

Design Sprint används idag till allt från utveckling av appar och webbtjänster till förpackningsdesign.

Låter det spännande? Vill du och ditt företag nyttja kraften i att gå från en utmaning till testad idé på 5 arbetsdagar? Eller vill du kanske jobba med Design Sprint och agilitet i ett framåtlutat företag? Kontakta oss på Stretch ☺

Bästa Hälsningar,

Markus Brodén, markus.brodén@stretch.se, mobil +46 705 86 19 60
(som fick träffa Jake… och jag är 1,83m, Jake är jättelång.. )

Alla illustrationer skapade av Jake Knapp, https://jakeknapp.com/

Dela inlägget