ej kategoriserat

Det kanske är hög kvalitet för mig

Hög kvalitet är en bestämning som i första anblick kan kännas klar och tydlig, men det finns en del fallgropar man kan gå i om man inte passar sig. Jag kommer nu inte ihåg var jag hörde följande exempel först, men det är ett mycket talande exempel. Säg att vi ska jämföra en Nissan med en Bentley efter vilken av bilarna som har högst kvalitet. Nissanbilar produceras i stora mängder på löpande band där varje processteg är förfinat in i minsta detalj. Eventuella problem på bilarna skulle snabbt bli mycket dyrt för företaget att ta hand om och man kan räkna med att allt fungerar precis som det ska om man köper en Nissan. Bentleybilar är istället handgjorda och specialbeställda. Eftersom varje bil är unik finns också problem eller skavanker hos bilarna. Vi har alltså en liten, billig, enkel men felfri Nissan att jämföra med en lyxig, dyr, alltifrån plastig Bentley där risken för fel är överhängande. Vilken bil har högst kvalitet?

Det centrala är att kvalitetsbegreppet är subjektivt och väldigt beroende av vad produkten ska användas till. Det är också viktigt att alla parter är införstådda med vad som menas med hög kvalitet i diskussionen man har för stunden, annars är det mycket lätt att man tror att man pratar om samma sak när man inte alls gör det.

När jag läser böcker gör jag det av två anledningar: för innehållet och berättelsen, eller för språket. Få böcker lyckas kvala in på min topplista i båda kategorierna och jag brukar variera typ av bok jag läser. För språket har vi bland annat böcker av Terry Pratchett eller Stephen Potter. Mycket underhållande texter, men handlingarna lämnar en hel del att önska. Harry Potter-serien å andra sidan har en mycket fängslande historia men ett språk som är ganska platt och intetsägande. Så vilka av böckerna har högst kvalitet? Det beror helt och hållet på vilket humör jag är på och vad jag känner för att läsa just då. Jag lägger sällan ifrån mig en bok när jag väl börjat läsa den, men boken måste uppnå en viss hygiennivå i båda kategorier. De få gånger jag faktiskt lagt ifrån mig en bok har varit där boken varit full av syftningsfel, stavfel och allmänt fult språk; när kvaliteten på språket varit alldeles för låg.

Hög kvalitet är beroende av vad som är viktigt i den aktuella situationen mende övriga aspekterna kan inte vara hur dåliga som helst.

Dela inlägget