ej kategoriserat

Enkelhet

Vi människor är komplexa och har en förmåga att försvåra onödigt mycket för oss själva.

Varför ska vi krångla till det så mycket hela tiden? Vi krånglar till det i kommunikationen i våra relationer, vi förstår inte våra egna vardagsföremål som köksutrustning och hemelektronik och tänk bara på alla avancerade dieter där vi absolut måste få i oss gojibär, spirulina och dyrt kokosvatten för att få utlovad effekt.

På många arbetsplatser och i projekt används enkelhet som ett värdeord men införlivar vi det verkligen?

Tänk bara på alla dessa roller och akronymer vi använder i vår bransch. Jag kan ärligt säga att trots idoga försök så förstår jag inte många av de roller som finns i min nuvarande kundorganisation på grund av tillkrånglade etiketter. Många har en känsla av att man måste krångla till språket för att det ska se seriöst ut. Jag kan ibland komma på mig själv med att välja ord i mailkonversationer eller dokumentation för att på något sätt verka lite viktigare.

Jag är ingen förespråkare för att förenkla för mycket, i det agila arbetssättet som fler och fler anammar har vi helt klart utmaningar i att hitta ett ”lagom”. Det finns många exempel där enkelhetsmålet går för långt och allt tillslut kraschar i ett totalt kaos. Att göra det för enkelt kan göra det komplext senare.

Det här är inga revolutionerande idéer. Självklart sätts nivån på följande punkter beroende på hur stort aktuellt projekt är och hur resurserna är spridda över världen.

Möjliggör enkel och rak kommunikation för att undvika långa mailkonversationer. En sådan ambition finns ofta men i realiteten placeras resurser som bör ha ett nära samarbete alldeles för långt bort ifrån varandra, logistiskt eller organisatoriskt. De beslutsfattande finns sällan tillgängliga med ständigt överfulla outlook-kalendrar och inget som helst utrymme för spontana frågor eller godkännanden.

Relativt enkla worddokument med en enkel versionshantering kan tjäna som minst lika bra dokumentation som stora processkartor och komplicerade verktyg. Min erfarenhet är dessutom att verktyg ofta byts ut vilket kräver manuell migrering som tar tid och resurser i alldeles för stor utsträckning.

Good enough – gäller inte bara själva leveransen utan även vägen dit i krav, utveckling och test. Detta är självklart styrt av riskbedömning och avtal men ibland kan till exempel en skiss, skärmdump eller en enkel prototyp säga mer än tusen ord.

Att kunna leva upp till enkelhet som värdeord, oavsett projektstorlek och komplexitet kräver ständig reflektion och utvärdering av vad som faktiskt behövs och inte, varför fortsätter vi att göra det så svårt?

Dela inlägget