Kultur

ETT Team: Alla lika, alla olika

Är det någon som kan ställa sig upp och säga att man inte har något problem eller utmaning med livet eller på arbetsplatsen? Om det är någon som kan göra det så tar jag tillbaka detta jag skriver nedan. Isåfall lovar jag att inte längre säga att jag tycker att alla borde anställa mer olika personligheter på företagen. Mer än vi gör idag.

I torsdags föreläste jag för femte gången i ordningen om ”Att anställa en person med en funktionsnedsättning”.  Denna gång var det för LSS-handläggare i kommunerna (LSS – Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade). Det var Misa som var organisatör för denna dag och jag var ditbjuden som ”arbetsgivare”.

Misa erbjuder arbetsinriktad verksamhet för människor med arbetshinder. Deras grundidé är att alla människor kan delta i samhället och arbetslivet med rätt stöd. Verksamheten bygger på att personens egna idéer, intressen och resurser tas tillvara.

Hur kommer det sig då att jag kan stå där och hålla föredrag och dessutom ha synpunkter på att alla som kan borde anställa en person med funktionsskillnad?

Stretch kom i kontakt med Misa för fyra år sedan. En deltagare från Misa, dvs en person som får hjälp att komma ut i arbetslivet, skulle få en praktikplats hos oss på Stockholmskontoret. Innan denna person kom till Stretch hade hen aldrig haft ett meningsfullt arbete som varat en längre tid. Idag har personen varit fast anställd på Stretch i snart 2 år. Det är grymt!

Tillbaka till min ingress…och jag kan ju själv börja med att ändra min titel på föredraget och låta det heta ”Att anställa en person med en funktionsskillnad”. Egentligen är vi alla olika och har olika utmaningar varje dag. Alla vi människor har olika verkligheter, funktionsskillnader eller inte. Ingen tänker exakt lika även om det skulle vara mycket enklare om det var så. Jag tror att alla vinner på att vi inte alltid är precis lika.

Det är klart att vi har haft utmaningar under vägen, men vi har vunnit fantastiskt mycket genom detta initiativ!

Resultatet för Stretch:
Våga vara annorlunda – alla behöver inte vara lika och stöpta i samma form. Det kanske till och med blir som bäst när vi är olika i grunden men med några likheter. Likheterna håller oss tillsammans och olikheten skapar kreativiteten.

Detta kan vara användbart även ute hos kund – kom ihåg det! De tänker inte heller alltid som vi, även om det också vore så mycket enklare. Alla har sin egen verklighet. Reflektera över det och kom varandra lite närmare!

Jag kommer inte säga att fler borde göra som vi. Men vi borde gå lite mer utanför boxen…och det kanske inte ens finns en box om vi ser på den på ett nytt sätt. Se likheter istället för olikheter!

Nyfiken på hur det är att jobba på Stretch? Kolla här!

Dela inlägget