Kultur, Projektledning

Min idol David Benjaminsson

Organisationers behov av IT-system har ett dynamiskt liv över tiden och det är många som är intresserade av hur systemen ska fungera. Det här gör att när något ska förändras blir det komplicerat. David arbetar som Functional Architect och är väldigt bra på att bringa ordning i oredan. Hur gör han? Vad är Davids knep för att navigera rätt när terrängen blir snårig?

David, som är konsult inom Stretch, leder en grupp specialister som jobbar med att ställa krav på de systemstöd som ska implementeras i kundens organisation.

”Alla stora organisationer har behov av system som stödjer verksamheten. Men det är inte alltid så lätt att hitta rätt system och att matcha systemets funktioner mot organisationens behov. Behoven ändrar sig dessutom över tid, vilket gör kravställning mot systemleverantörer till ett komplext område”, förklarar David när vi ses på Stretch kontor i Stockholm.

Functional Architecture handlar ofta om att ställa tydliga krav på systemlösningar, system som har många användare och slutkunder i en dynamisk informationsmiljö.

”Mitt ansvar är att driva arbetet framåt tillsammans med leverantören och beställaren, för att få fram en lösning som stödjer affärens processer inom spåret försäljning.”

Både ledarskap och tekniskt kunnande är viktigt

Det är en utmaning att ställa krav på ett sådant sätt att de ger optimal nytta. För att lyckas med att ställa bra krav är det viktigt att sätta allt i sitt sammanhang, att förstå relationer både tekniska och sociala. David har ett starkt intresse av att förbättra processer och relationer.

”I mitt jobb är det lika viktigt med gruppdynamik som att skapa förutsättningar för de rent tekniska bitarna, att ta fram system- eller processlösningar”, berättar han.

”Jag gillar tillfredställelsen och stoltheten jag känner när jag kan lösa en uppgift eller lägga ett komplicerat pussel. Jag vill bli utmanad. Om jag ska kunna göra goda leveranser och prestera på topp vill jag känna att det är kul och spännande, annars tappar jag intresset fort.”

David behöver tempo och har förmåga att växla mellan det stora perspektivet – många viljor och social dynamik – med det lilla perspektivet – teknisk kvalitet i varje detalj.

Cykling hjälper till att hålla motivationen uppe

David tränar gärna och gillar särskilt att cykla, både längre och kortare distanser. ”I somras cyklade jag Stockholm-Huskvarna. Det är verkligen intressant att reflektera över hur motivationen påverkas av tröttheten man möter under en sådan lång distans.”

”Motivationen är väldigt viktig att ha med sig genom hela projektet. Cyklingen ger mig kontakt med den energi som krävs för att nå målet i långa komplicerade projekt.”


Jag har så många fantastiska kollegor. Det är inte klokt. För att inte bara gå omkring och vara impad, starstrucked och storögd, bestämde jag mig för att berätta högt om dem för er alla. Sug i er! Här kommer en av de fantastiska människor runtomkring mig som ger inspiration och glädje.

[HS-10-heta-tips-lyckas-konsult]

Dela inlägget