Kultur, Projektledning, Karriär

Min idol Annika Dahlström

Tänk om alla projekt hade en projektledare som Annika. Hur skulle världen se ut då? För det är ganska vanligt att jag hör talas om de andra projekten, de som inte fungerar riktigt som det är tänkt. Jag är nyfiken på vad det är som gör att just hennes leveranser lyfts fram och prisas.

”Varje dag när jag går till jobbet vill jag bli världens bästa projektledare. Det gäller alla projekt jag leder. Varje dag med den inställningen ger mig kraft och mod att alltid vara öppen för det jag inte kan så att jag kan lära mig ännu mer”, berättar Annika när vi ses på ett kondis i centrala Stockholm.

Kunder och medarbetare vittnar hela tiden om Annikas suveränitet i att leverera och leda. Vad är hemligheten?

Förstå syftet med uppgiften

”För mig är projekt aldrig rutin. Även om du tror att du känner igen dig vid en första anblick är det inte så. Det är alltid nya situationer och nya val som ska göras. Oavsett metoden du använder börjar det alltid om på nytt.”

Enligt Annika är en av de viktigaste uppgifterna en projektledare har att skapa trygghet. Det får projektmedlemmarna genom tillit till uppgiften. ”När alla vet vad som ska göras, har förutsättningarna och förstår varför det ska göras, får gruppen full utväxling på hela sin förmåga”, förklarar Annika.

Läs vår grymma guide (på engelska): 9 steg till effektiv förändringsledning

Letar efter projektmagi

”Ett bra projekt har alltid transparens mellan förväntningar och leverans. Förutom synliga faktorer finns det något som jag brukar kalla för magi. Magin uppstår när kommunikationen inom projektet och med omvärlden är glädjefylld och prestigelös. Resultatet är att du får ut mer energi sammanlagt än vad varje individ ger var för sig. Det kännetecknar ett bra projekt.”

Annika är väldigt bra på att beskriva vad det är hon menar. Hon har ett rikt associativt språk. Det måste vara en av hennes styrkor som hon använt i alla de lyckade projekt som hon har levererat.

Balans för att kunna hoppa högt

Annika tycker trygghet och balans är avgörande för styrka att agera. ”För att kunna ge andra trygghet i ett projekt, behöver du själv känna trygghet och inspiration”, säger Annika. ”Och det gäller allt du gör, inte bara på jobbet. Jag jobbar med balans hela tiden, det ingår i livet. Om du vill göra skillnad behöver du ha en bra plattform att ta sats ifrån.”

”Jag använder dansen för att hitta min balans. För att utvecklas och bli bättre behöver vi plattformen där vi kan vårda vår inre balans. Det ger förutsättning för att kunna avancera och bli bättre, att hoppa högt.”


Jag har så många fantastiska kollegor. Det är inte klokt. För att inte bara gå omkring och vara impad, starstrucked och storögd, bestämde jag mig för att berätta högt om dem för er alla. Sug i er! Här kommer en av de fantastiska människor runtomkring mig som ger inspiration och glädje.

 

[HS-10-heta-tips-lyckas-konsult]

Dela inlägget