ej kategoriserat

“Ninjor på taket” – Att tänka utanför boxen.

Den framlidne Apple grundaren Steve Jobs sa bl a att “Många gånger vet inte folk vad de vill ha förrän du visar det för dem”.
Detta äger nog sin riktighet men den stora frågan är hur man får ett tillräckligt öppet sinne att ta fram produkter och tjänster som folk inte visste att de ville ha. Hur får man ett sådant mindset? Häromveckan fick jag en dos inspiration från min omedelbara närhet då min fru återgav följande samtal mellan henne och vår 7-årige son Edvin:

Edvin : Jag vill ha lite mer attjon (läs action) i mitt liv!
Mamma: jaså? Jo, jag med.
Edvin: va??! Du också?!!
Mamma: ja, det får gärna hända lite fler oväntade, roliga, spännande saker.
Edvin: wow! Så du vill också att vi ska ha en ond robot boendes här!?!
Mamma: öh, ond robot? Njae. Jag sa r o l i g a saker.
Edvin: ahaaa, en popcornmaskin som blir galen och fyller hela huset med popcorn?
Mamma: Näe, blir så mycket att städa då.
Edvin: du menar kanske ekorrar som attackerar huset och som du slåss mot med ett fantasisvärd?
Mamma: Riktiga ekorrar? Mot mitt fantasisvärd?
Edvin: ja!!
Mamma: då ligger jag ju illa till.
Edvin: ja, det är ju attjon!!
Mamma: jag menar att kanske vinna på lotto eller en oväntad resa…
Edvin: ?????
Mamma: …fler roliga överraskningar helt enkelt…
Edvin: Ninjor på taket?

Edvins resonemang är möjligtvis en konsekvens av hans intresse för tv-spel och skruvade barn-tv program.  Det fina är dock att det är helt frikopplat från de flesta vuxnas normer och begränsande hänsynstagande till den krassa verkligheten.  Det är t ex naturligtvis förenat med stor fara att ta sig an ett gäng svartklädda martial art experter (som av nån anledning befinner sig på hustaket) och som sedan barnsben är tränade i konsten att döda.

Men låt oss bortse från detta och ett hundratal andra begränsande faktorer. Han har ju i grunden rätt. Det är naturligtvis mer action att tampas med en ond robot hemma än att få en lottovinst att betala av en del av huslånet med.  För att inte tala om adrenalinkicken av att tvingas försvara huset mot ett gäng aggressiva ekorrar, med ett fantasisvärd i handen, ställt i jämförelse med att värja sig mot strandförsäljare på Karon beach i Phuket.

Är det troligt att detta är någonting gemene man verkligen skulle vilja ha, om bara någon försåg dem med dessa ”upplevelsepaket” som de inte tänkt på? Kanske inte. Är det realistiskt? Inte det minsta.
Men här har Edvin i alla fall tänkt utanför boxen. Långt utanför till och med…  Nästa gång så kanske fullträffen är där. En ny Iphone, Kanban filosofi , eller en in-memory computing teknologi.
Jag tror att man klarar sig ganska bra på att kopiera andras idéer och kanske till och med fin slipa dem lite. Men skall man in i historieböckerna eller starta ett bolag som sticker ut i mängden så behövs det nog lite ”Ninjor på taket”.

PS. Igår kom version 2.0 av Edvins projekt ”Mer attjon i livet”. Denna gång var idén mer applicerbar i verkligheten om man bortser från bagateller som bygglov och grannar. Dock var den fortfarande långt utanför min egen ”box” och fantasisfär.

Vad det var? -En Lazerdome hall i trädgården.

Dela inlägget