Business Intelligence, Teknik

Power BI och Big Data på PASS Summit 2014

Första veckan i november tillbringades i Seattle detta år för att gå på sessioner på PASS Summit. Ingen ny SQL Server version på gång i år, så vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss, skulle det komma något nytt från årets summit var frågan?

Det gjorde det! Vi som jobbar med Business Intelligence har en hel del spännande nyheter att se fram emot. Det kommer många värdefulla verktyg som jag tror vi kommer att uppskatta och ha stor nytta av.

Personligen inriktade jag mig huvudsakligen på Power BI och Big Data sessionerna. Power BI kändes som ett självklart val eftersom det har varit ett stort intresse kring det i Sverige. Jag ville därför se om det fanns något nytt, något som kunde lyfta tekniken ytterligare ett snäpp. Big Data har inte slagit igenom i Sverige lika mycket som det gjort i USA, men jag känner mig övertygad om att det kommer att växa här också.

Power BI släpptes som många vet tidigare i år, även om vissa av verktygen har funnits tidigare också. Detta är Microsofts self-service BI verktyg och det känns verkligen som en produkt som de flesta användare kan använda helt själva. Power Query är själva ETL verktyget vilket innebär att man hämtar data från källan och kan transformera det och ladda det till en modell. Fördelen med detta verktyg är att man inte behöver skriva en enda rad kod (om man inte vill såklart). Den stora nyheten för Power Query är att man snart kommer kunna koppla sig mot de gamla hederliga SSAS-kuberna. Detta måste ju ses som något positivt eftersom det betyder att man kan använda sig av sina gamla lösningar och bygga vidare.

I september i år släppte man även Custom Maps till Power View. Det innebär att man kan lägga in planritningar av affärer eller lager och exempelvis använda sig av Heat Maps för att visa var det finns trafik. Power View har funnits ett antal år nu. Varje gång jag varit på konferens hittills så har den återkommande frågan varit om man kan ändra färgerna på diagrammen. Svaret har alltid varit att enda sättet man kan byta färg är genom att ändra tema, något åhörarna inte varit nöjda med. I år blev svaret från Microsoft annorlunda, de svarade nämligen att förändringen numera finns i deras roadmap för förändring. Det kan dock ligga många år bort, så man ska kanske inte ha för stora förväntningar här mer än att önskemålet nu hanteras.

Den stora nyheten vad gäller Power BI är dock att det kommer att komma Dashboards. Detta är något som har saknats i Power BI tidigare. I samband med denna uppdatering tror jag man kan få ett ordentligt genomslag för verktyget. Dashboards är just nu i ”private preview-fasen”, vilket gör att det inte är möjligt att ladda ner och prova. Efter att ha sett det användas så måste jag ändå säga att det ser riktigt bra ut. I sitt Power BI Dashboard kan man få en överblick över allting och man kan sedan göra en drill-down för att få mer detaljerad information. Man kan också använda sig av Power BI Q&A och många andra användbara funktioner. Inte helt enkelt att beskriva i text, men jag kan säga att de skapat något väldigt bra här och jag ser verkligen fram emot att få börja arbeta med verktyget.

Big Data är något som det talas väldigt mycket om, men ingen vet riktigt vad det är.  I Microsofts fall använder man Hadoop för detta, vilket finns i molnet. Hadoop är samma sak som Hortonworks, men med skillnaden att det är Microsoft. Det man kan säga i korthet om det är att man i Hadoop lagrar alla typer av data och i stora mängder. I Big Data världen lever man efter tre V: Volume, Velocity och Variety. Man använder sig inte av datatyper här utan det är bara ostrukturerad data som gäller. Fördelen med Hadoop är att det finns i molnet och tar då inte någon tid att sätta upp egentligen, cirka15 minuter till skillnad från att sätta upp en fysisk Big Data miljö. Man behöver inte ta backuper eftersom data lagras på flera noder. Inom Big Data delen hade man 3 nya verktyg att visa upp:

  • Azure Data Factory används för att förstå det förflutna
  • Azure Stream Analytics används för att analysera nuläget
  • Azure Machine Learning används för att förutse vad som kommer att hända.

Det var väldigt intressant att se Azure Stream Analytics när det användes. Detta verktyg kunde kopplas till Power View. Här är de inte helt färdiga än med att få omedelbar uppdatering, vilket kommer så småningom. Azure Machine Learning var också väldigt spännande. Man kan välja mellan olika algoritmer för att bestämma hur den ska räkna ut sannolikheten att något ska inträffa. Det är grym teknik!

Så på det stora hela var det en väldigt intressant konferens med en hel del nytt vilket kommer vara intressant att jobba med. Man får dock inte glömma bort att konferenser också går ut på att träffa andra människor, nätverka och diskutera. För min personliga del blev det ett par positiva överraskningar eftersom jag dels träffade en gammal kollega jag inte sett på 10 år, samt att jag träffade en annan tidigare kollega som jag jobbade med i Kanada. Så det är en liten värld trots allt.

Dela inlägget