Kultur, Projektledning, Karriär

Min idol Jim Rönnqvist

När en produkt utvecklas, hinner förväntningarna på produkten ofta förändras innan den är klar för leverans. Traditionell produktutveckling har svårt att hantera detta. Jag har träffat Jim Rönnqvist, Stretchs specialist på Scrum, en dynamisk metod som gör att leveransen blir rätt även om förutsättningarna ändras under arbetets gång.

Jim Rönnqvist är något av en guru när det kommer till Scrum-metodik och ledning av utveckling i föränderliga miljöer. Hans nuvarande uppdrag är att leda utvecklingen av en kundportal för en internationell elleverantör. I utvecklingsarbetet används självklart Scrum.

”Scrum är en utmärkt metod att använda för att produktutveckla i en komplex värld”, inleder Jim Rönnqvist vår lunch i Mall of Scandinavia en ruggig februaridag. ”Den gör det möjligt att fånga upp ny kunskap allt eftersom arbetet avancerar framåt, vilket minimerar risken att leverera fel.”

Teamet levererar funktion – beställaren prioriterar
Scrum är en enkel och dynamisk struktur där besluten delegeras till utvecklingsteamet. Teamet rör sig sedan mot slutmålet med hjälp av små leveranser som prioriteras rätt. Man jobbar alltid i tät dialog med beställaren. ”Från början är metoden framtagen för programvaruutveckling, men den fungerar bra för många fler områden som kräver kreativa lösningar”, fortsätter Jim.

Jämfört med traditionell projektstyrning, är den största skillnaden med Scrum-metodik att ledaren släpper kontrollen och litar på att teamet löser uppgiften. ”Som Scrum master är min roll att coacha teamet. Mitt fokus är att försäkra oss om att vi jobbar med rätt saker som ger största möjliga värde. Jag lägger mig inte i detaljer. Jag håller blicken framåt, på målet. En Scrum Masters yttersta mål är att arbeta bort sin egen funktion. Om teamet fungerar bra klarar de av jobbet helt själva.”

Ständig förbättring
Det märks tydligt att Jim Rönnqvist är Scrum Master ända in i märgen. Han söker ständigt möjlighet till förbättring, även privat. Att hämta och lämna på dagis är en aktivitet med utrymme för effektivisering. Det finns bättre och sämre sätt beroende på vilken säsong och vilket väder det är. ”Jag optimerar utifrån tid och säkerhet, snabbast väg till jobbet inklusive ett dagisstopp.”

Och hur går det då? ”Ja, det är lite olika, det gäller att inte tappa fart och alltid försöka förutse nästa steg och planera därefter. Både på dagis och på jobbet.”

En gång Scrum Master, alltid Scrum Master.

 


Jag har så många fantastiska kollegor. Det är inte klokt. För att inte bara gå omkring och vara impad, starstrucked och storögd, bestämde jag mig för att berätta högt om dem för er alla. Sug i er! Här kommer en av de fantastiska människor runtomkring mig som ger inspiration och glädje.

 

Dela inlägget