ej kategoriserat

Snart är det jul igen…

Men vad tiden går fort! Minns att jag gjorde ett blogginlägg runt förra julen och det känns inte alls som allt för länge sen…
Under detta år har jag lagt mycket tid på kravhantering, både praktiskt som teoretiskt. Jag har gått kurser, haft interna och externa dragningar, skapat informationsmaterial osv. osv. Då detta har fortgått kontinuerligt under året har strukturen bakom en bra kravhantering etsat sig fast i mitt huvud. Då man gör något regelbundet och återkommande skapar man ofta ett, ibland nytt, tankesätt och vanemönster. I mitt fall blev detta tydligt när jag här om kvällen skulle skriva julklappslistan till barnen (och mig själv såklart!)

För att lyckas med en bra och effektiv kravhantering har jag skapat mig en bild av en blomma, där de olika blombladen utgör de delar som bör finnas med. Bortsett från att man alltid bör starta med att samla in är det inte alltid som man därefter måste följa den synliga ordningen, och de ska absolut inte ses som engångsaktiviteter. De olika bladen ska plockas gång efter gång till dess att man känner att man har skapat sig en gemensam bild av det önskade slutresultatet.

För att undvika besvikna miner på julafton samt att minimera risken för dubbletter kommer jag att dra nytta av denna struktur för att hantera mina julklappslistor:
• Samla in önskemål från barnen.
• Strukturera listan efter barnens namn och rubriker som t.ex; sak, färg, inköpsställe, känslovärde och vem som ska köpa klappen.
• Beroende på hur lång listan blir, gör en prioritering över vad de önskar sig mest.
• Kvalitetssäkra genom att ställa frågor som inte är för genomsynliga; vad skulle hända om du fick en vit sådan istället för en lila, ska det vara en sittvagn eller liggvagn till dockorna, vill du att pennfodralet ska innehålla pennor eller ska det vara tomt, glitter eller hästar, måste det vara just detta märke, vad önskar du dig mest, osv.
• Förvalta genom att vara lyhörd, tittade de inte lite extra på just den där saken, sa de inte att de skulle vilja ha en röd?
• Uppdatera listan eftersom, ändra prioriteringen och säkerställ att mottagarna av listorna förstår vad som skulle göra barnen (och mig) gladast på julafton.
Ett tips från mig till dig för att få en bra struktur på julklappsinköpen.
Lycka till!

Dela inlägget