Business Intelligence, Teknik

Spännande år med Power BI

Nu har ett nytt år börjat och man har laddat batterierna med lite julledighet.  För snart ett år sedan lanserade Microsoft Power BI för Office 365 och sedan dess har det tillkommit en hel del funktionalitet. 

Under det här året kommer vi att få se ännu fler funktioner och användbara verktyg för att kunna hjälpa verksamheter med sin Self-Service BI. Jag skrev i en tidigare blogg efter en konferens att man hade släppt Dashboards till Power BI i Private Preview. Nu har de kommit längre än så och är i alla fall tillgängligt i USA som Public Preview. Det finns inget datum på när vi kan börja använda det här i Sverige men man kan ju i alla fall hoppas att det blir inom de närmaste månaderna. En positiv aspekt med just Power BI är att det kommer nya funktioner varje månad. Vi behöver därmed inte vänta ett helt år, för det mesta.

Det har även kommit andra saker till Power BI som endast är tillgängligt i USA för tillfället men som är bra att känna till. Ett verktyg är Power BI Designer, som används för att skapa rapporter och leverera till Power BI portalen. Det som gör Power BI Designer intressant är att man inte behöver ha Office 2013 installerat på sin maskin utan man kan använda det här verktyget istället.

Vad gäller connectorer mot olika datakällor kommer det nya hela tiden känns det som. Fokuset just nu verkar vara SaaS applikationer där man inte bara har skapat connectorerna utan även förberett med färdiga Dashboards och rapporter. För de som använder exempelvis Dynamics CRM Online skulle det vara väldigt bra att kunna få färdiga rapporter och på så sätt kapa startsträckan för att komma igång.

För att konsumera rapporterna så har det nu släppts en iPad app och det kommer även för iPhone, Android och Windows Universal är det sagt.

En annan viktig sak som kanske borde nämnas tidigare, men som jag sparade till sist, är att priserna kommer att förändras. Redan nu verkar det som att vi i Sverige har fått ett lägre pris. Det kostar nu $9,99 USD per användare och månad vilket är en halvering av det tidigare priset. Det slutar dock inte där. I samband med att man släpper de funktionerna som jag skrivit om här för allmänheten så kommer det finnas två licenser. En som heter Power BI som kommer vara gratis, och en som heter Power BI Pro som kommer kosta  $9,99 USD per användare och månad. Där kommer det givetvis att finnas skillnader i vad man kan göra beroende på licensen, men att det även finns en gratis-version är något att ta med i beräkningen. Enligt Microsoft kommer man inte behöva en Office 365 licens längre, så det kommer verkligen att vara gratis. Detta kan ju vara väldigt bra i organisationer där man inte har flyttat upp till senaste Office versionen eller kanske inte har det alls. Man kan alltså få ner investeringskostnaden en hel del och komma igång snabbt och enkelt.

Så personligen måste jag säga att det verkar bli ett väldigt spännande år med Power BI. Jag ser fram emot att se vad som kommer mer under året. Stretch Öresund kommer att genomföra ett frukostseminarie när de nya funktionerna kommit ut för de som är intesserade. Om någon har frågor innan dess så går det bra att kontakta mig så kommer jag försöka svara (anders.borg@stretch.se).

Vill du läsa mer om Power BI kan jag rekommendera vår Guide till Power BI och mer om funktionerna och verktygen jag nämnt i denna blogg kan du läsa om här:

Power BI Designer

Power BI Dashboards

Dela inlägget