Business Intelligence, Microsoft

Spännande demos på PASS Summit

Då var det dags igen. Det är fjärde gången jag befinner mig på PASS Summit i Seattle och jag är lika laddad varje gång. Anledningen till att jag gärna åker hit är ju inte vädret (även om det faktiskt varit sol i år), utan det är alla intressanta sessioner och nyheter som presenteras.

Microsofts BI-produkter

Det här året har det hänt en hel del inom Microsofts BI-produkter. Dels har licensmodellen för Power BI ändrats och det har även lanserats nya connectorer och funktionalitet i Power BI. Dessutom har SQL Server 2017 släppts, vilket har en hel del kopplingar till R och numera också Python för Machine Learning. Sist, men inte minst, allt som hänt inom Azure och som gjort att Microsoft för någon vecka sedan kunde presentera siffror för Azure som de inte räknat med förrän senare. Det är spännande saker på gång med andra ord.

Cloud first på PASS Summit 2017

Därför var Keynoten något jag såg fram emot. Det här året var Rohan Kumar ansvarig för detta. Han är ansvarig för design, utveckling och release av SQL Server RDBMS bland annat. Det framkom tydligt att det är ”Cloud First” som gäller. Det betyder alltså att Microsoft satsar väldigt hårt på Azure, men precis som namnet antyder så är det bara där det sker först. Därefter är tanken att det flyttas ner till on-premise. Microsoft är helt inne på att det är hybridlösningar som gäller, även om man gärna ser att det mesta ska finnas i molnet. Det märks även på att det blir snabbare releaser av on-prem versionerna.

Vi fick även se Azure Data Factory. Detta var ju tidigare inget vidare ETL-verktyg, men nu kom alltså version 2 och då har det verkligen blivit SSIS av det. Du kan alltså bygga  SSIS paket i Visual Studio precis som tidigare, men välja att lägga det på en on-premise server eller i Azure Data Factory. För våra kunder som funderar på att använda Azure mer tycker jag detta låter väldigt intressant.

En annan nyhet som visades var MS SQL Operations Studio, som liknar Management Studio. Den stora skillnaden är att MS SQL Operations Studio fungerar både på Windows, Mac och Linux. Det såg ut att vara ett väldigt smidigt verktyg att använda, så det ska jag testa mer när jag kommer hem.

Samma dag som Keynoten presenterades gjorde Microsoft funktionaliteten för scale-out tillgänglig i Azure SSAS Det möjliggör flera hundratusen samtidiga användare, så en väl genomtänkt lansering. En så stor scale-out är kanske inte nödvändig att göra, men det är nu fullt möjligt. Funktionalitet i Azure SSAS presenterades snyggt i Power BI genom att visa 10 års taxiresor i New York. Siffror, grafer och till och med kartfunktionaliteten var väldigt snabb (och då ska man tänka på att det var flera miljarder rader bakom).

Spännande demo på PASS Summit 2017

En annan demo som verkligen fångade mitt intresse gällde vården. De visade hur man med Machine Learning kunde försöka förutspå hur länge en bädd-plats skulle vara upptagen. Jag kan se hur våra har detta behov i sin planering och därför var detta en väldigt intressant demo.

För att summera tycker jag att första dagen har varit väldigt bra. Kanske inte jättestora nyheter, men i alla fall imponerande demos.

Vill ni veta mer om PASS Summit och det som presenterades så kan ni givetvis kontakta oss på hej@stretch.se så berättar vi mer.

Nyfiken på våra Microsoft-specialister? Kolla in det här.

Dela inlägget