Kultur

Varje droppe räknas

När jag cyklade hem i fredags kväll tänkte jag knappast att jag skulle vara med om en trafikolycka. Fokus var snarare på att komma hem och påbörja helgen med fru och barn. När jag efter en lång nedförsbacke dundrade in i bilen som svängde över cykelbanan hade jag verkligen änglavakt. Förutom blåmärken och skrapsår så verkar jag ha klarat mig. Tittar man på bilen, cykeln eller hjälmen är det svårt att tro. Ibland får man sig en tankeställare.

Hade jag flugit över bilen istället för att fastna i min tunga gjutjärnscykel, hade jag troligen blivit överkörd, hade jag cyklat lite långsammare hade jag undgått krocken helt och hållet. Tillfälligheter och tur; alla har inte min tur och då behövs blod.

Därför blir jag stolt över att mina kollegor och jag kan gå och lämna blod på arbetstid och att vi faktiskt gör det! Vi som kan och har möjlighet gick idag och lämnade blod, för alla dem som inte hade tillfälligheterna på sin sida. Vi hoppas att fler företag och privatpersoner följer efter.

Att endast 3% av befolkningen mellan 18-75 år donerar blod en gång per år, är för lite. Kan man lämna på arbetstid så blir det enklare i livspusslet och då kan förhoppningsvis fler göra den lilla insats som kan rädda liv. För att rädda en patient som blöder efter en trafikolycka kan det behövas så mycket som 50 påsar blod. Det är som att byta ut hela blodmängden, 5 gånger. Så varje droppe, som vi som än så länge är friska kan ge, räknas.

Nästa gång kanske du eller jag inte har tur.

Läs mer: Ditt blod behövs – nästan alla kan bli blodgivare.

Blodcentralen får draghjälp av IT-konsulter

 

 

 

Dela inlägget