Teknik, Affärssystem

Nyfiken på S/4HANA? Börja här!

De flesta i affärssystemvärlden har säkerligen hört talas om SAP:s nya giv, S/4HANA. Frågan är, vad är det, varför pratas det så mycket om det och vad kan vi ha för nytta av det?

Man ska alltid ta produktlanseringar med en nypa salt och det är inte första eller sista gången SAP går ut med nyheter. Vad är skillnaden denna gång och vad menar SAP:s grundare när han säger ”Antingen funkar det här eller så är vi rökta”?

S/4HANA är en minst lika stor förändring som när R/3 presenterades på 1990-talet. R:et då stod för ”Real time” och även om man kan diskutera hur det förhöll sig med den saken var det verkligen en stor förbättring för många företag. Nu är det ”Simple” som är ledordet. SAP är knappast kända för att vara ”Simple” men det är också därför man valt det, för att provocera. Man har gått igenom kodbasen för sin Business Suite (ungefär 400 miljoner rader) och skrivit om den helt och hållet för att förenkla och optimera för HANA-databasen.

SAP:s stora genombrott med R/3 berodde i mångt och mycket på sin ”AnyDB”(AnyDataBase)- funktionalitet. Den gjorde dock att komplexiteten ökade och vi fick den lösning vi känner till och älskar idag. Med S/4HANA är ledordet som sagt ”Simple”, då duger inte ”AnyDB”-konceptet längre. S/4HANA är optimerad för SAP:s egen databas HANA.

HANA är en minnesplattform. Den håller nästan allt i minnet (i motsats till lagring på disk) vilket gör den väldigt snabb och gör att man slipper dubbellagring, indexering etc., vilket i sin tur minskar datamängden och ytterligare ökar hastigheten.

Så det som skiljer denna lansering från andra är att S/4HANA inte är nästa uppgradering av Business Suite. Det är en helt ny lösning. Vill du ha systemet i din datahall måste du skaffa HANA-burkar och alternativet är molnet. En mix mellan egna HANA burkar i kombination med molntjänster är också en möjlighet.

Vad kan vi då ha för nytta av allt detta?

Framförallt är S/4HANA en ny generation affärssystem, men med allt industrikunnande och kundengagemang på köpet. Stora affärssystem har funnits länge men få har vågat sig på att skriva om allt på nytt (400 miljoner rader kod är ganska avskräckande). Det har alltså SAP nu gjort och byggt en lösning för kundinteraktioner i realtid, prediktiv analys, maskininlärning, innovation och personalisering.

Det finns en hel del funktionalitet som i grunden skiljer S/4HANA från tidigare SAP-lösningar, men där vi som användare främst kommer se skillnad är att S/4HANA har Fiori som gränssnitt och inte SAP GUI eller de besvärliga BSP-sidorna. En annan skillnad är hastigheten, nu nalkas slutet för batchjobben. Med S/4HANA blir SAP personaliserad och tillgänglig på ”any device” med realtidsinsikt i all data som grund för säkrare analyser och en möjliggörare för snabba beslut, på ett sätt som inte varit möjlig tidigare.

I dagsläget finns endast finansdelen ”Simple Finance” tillgänglig. Mot slutet av året kommer ”Simple Logistics” och ytterligare ”Simplification packages” kommer under 2016 och 2017. I molnvarianten får man även en del Marketing och Project Services.

Det låter nästan för bra för att vara sant och visst kommer vi åka puckelpist på vägen men med nyfikenhet ser vi fram emot resan och möjligheterna den kommer ge. SAP satsar allt på S/4HANA och den SAP-kund som agerar snabbt kommer att få fördelar mot konkurrenterna.

/Ulrika och Petter

Nyfiken på mer? Stretch har varit SAP partner sedan 2002. Kontakta oss så hjälper vi er att dra nytta av det senaste från SAP.

Vill du ha mer inspiration redan idag? Läs min kollega Martin Sahlins artikel i SAPSAnytt om just SAP HANA. Kan SAP HANA verkligen lösa allt?

Dela inlägget