Kultur, Karriär, Verksamhetsstyrning

Ombytta roller – grymt utvecklande!

Människan är av naturen lat och tycker att det är ganska bekvämt när allt är som det brukar. Det här är tyvärr inte något som blir bättre med åren. Vi kan och vet bäst själva ju äldre vi blir. Det ligger en del i ordspråket ”man kan inte lära gamla hundar att sitta”. Men vad händer om vi tänker och gör precis tvärtom?

Jag tror mycket på den filosofin. Genom att sätta sig själv i rörelse och vända upp och ner på frågeställningarna, det är då vi utvecklas. Jag bestämde mig för att den här gången prova det när det gäller mentorskap. Istället för att jag som har kommit en bit i min karriär väljer någon som är än mer erfaren, valde jag i början av hösten att ta in två högskolestudenter som mina mentorer. En kille som läser sista året till civilingenjör på KTH och en tjej som läser sista året till civilekonom på Handels. De blev lite förvånade när jag ställde frågan om ett omvänt mentorskap men med visst övervägande, inte särskilt långt, tackade de båda ja.

Syftet från min sida är förstås att förstå deras syn på min/Stretch verklighet och så här långt har det varit grymt utvecklande. Temat för första mötet var att få deras uppfattning kring hur en idealisk framtida arbetsplats ska vara och vilka förväntningar dem har. Vi pratade om organisation, ledarskap, kultur, flexibilitet, ersättning och mycket annat. En hel del av det vi diskuterade har jag nu med mig när jag formar 2018 års arbetssätt.

Temat för gång nummer två handlade om de högaktuella ämnena och trender kommande åren (viktigt inför affärsplanearbetet 2018) och #metoo (som varit på allas läppar under hösten). Jag kan här konstatera att högskolorna förbereder våra studenter i en helt annan utsträckning på trenderna som är på gång kontra utmaningen på arbetsplatserna kring #metoo. Kring trender hade vi en tydlig samsyn och en mycket spännande diskussion som ger mig en trygghet att vi på Stretch tänker rätt framöver. Gällande #metoo känns det som en viktig fråga att lyfta fram i samband med introduktionen av nya medarbetare utifrån vad de kan förvänta sig av vår kultur och vilket beteende vi förväntar oss av dem. Även här gav diskussionerna konkreta resultat.

Så tillbaka till frågan vad händer om vi vågar bryta ett mönster och har modet att byta roller med varandra? För mig är svaret enkelt, vi utvecklas i nya dimensioner och vi kan aldrig vara säkra på vad resultatet blir. Visst är det spännande? Prova vet jag, för mig har det omvända mentorskapet varit grymt utvecklande!

Läs andra bloggar på temat: Hierarkier är så ute!

Sugen på att bli en del av oss? Kolla in vår karriärsida!

Dela inlägget