CRM, Kultur, Projektledning, Karriär

Min idol Andreas Friberg

”Ibland är det som att styra en båt på ett öppet hav utan tillgång till varken karta eller kompass.” Andreas Friberg är projektledare på Stretch och expert på CRM-system för retail, han leder ett internationellt team av systemutvecklare för ett svenskt globalt klädmärke. När vi träffades häromdagen, berättade han hur han tänker för att hålla styrfart även när världen plötsligt förändras.

Andreas team levererar ett systemstöd för produktinformation som ska användas för försäljning online. Nyligen fick han utmärkelsen Årets prestation hos oss på Stretch i Stockholm. Motiveringen löd: ”Andreas Friberg är ett föredöme i förmågan att sätta sig själv i rörelse mot tydliga mål och han lyckas tack vare sin höga kompetens, sitt stora engagemang och sina proffsiga leveranser.”

Trygghet för att klara utmaningar
En av de största utmaningarna i Andreas arbete är att de yttre förutsättningarna ofta förändras. Det kan till exempel gälla nya lagförslag. Om det plötsligt kommer en ny lag om datalagring av personuppgifter, ändrar det spelreglerna för ett CRM-system. Min fråga till Andreas är: hur gör du för att behålla fart och fokus?

”Mycket handlar om att ha rätt inställning. Har man utgångspunkten att saker ständigt kan röra på sig så är det lättare att acceptera det när förändringen sker. Mitt arbete underlättas också av att jag har en tydlig och bra beställare. Det stödet ger mig som projektledare trygghet. Upptäcker vi fel eller får nya förutsättningar tidigt, under planeringsfasen, är det lätt att anpassa sig. Händer det något längre fram, då kan det blir jobbigt att reda upp – och dyrt.”

Informerad ger rörlighet
Det gäller att vara välinformerad. Men Andreas kan förstås inte vara överallt samtidigt. ”Vi är många som kan spana på omvärlden och på vilka problem vi kan räkna med. En officiell dokumentation är också bra, det ger transparens. På så vis håller vi koll tillsammans.”

Det är många faktorer som spelar roll. ”Blir det problem är det de inofficiella samarbetet som skapar flexibilitet och som löser upp knutarna så att man kommer vidare och inte fastnar.” Utvecklingsarbete handlar ju om att bryta ny mark och då är inte de formella strukturerna satta. ”Jobbar man på för länge på var sitt håll kan det bli väldigt kostsamt att rätt till i slutändan.”

Bra ljud kopplar av
För att klara den rörliga arbetssituationen, tycker Andreas att det är viktigt att kunna koppla bort jobbet efter en lång arbetsdag. ”Jag lyssnar gärna på musik för att slappna av. Halva nöjet är vad jag lyssnar på och halva är hur ljudet låter. Jag är väldigt noga med ljudet.”

På samma sätt som det är viktigt att ha koll på förutsättningarna i ett projekt är det viktigt att ha koll på förutsättningarna för att få ett bra ljud. Det perfekta ljudet finner man i balansen mellan ljudet som kommer direkt från källan och det som studsar i rummet. Jag anar en talang för harmonier hos Andreas Friberg. Lugn och harmoni är också det han utstrålar när han berättar om sitt arbete.

[HS-Vilket-CRM-passar-dig-SE]


Jag har så många fantastiska kollegor. Det är inte klokt. För att inte bara gå omkring och vara impad, starstrucked och storögd, bestämde jag mig för att berätta högt om dem för er alla. Sug i er! Här kommer en av de fantastiska människor runtomkring mig som ger inspiration och glädje.

 

Dela inlägget