Business Intelligence, Teknik

Spark the future!

Så mycket nytt… Tillbaka från Chicago och Microsofts Ignite konferens – Spark the future! Jag tillsammans med fyra kollegor på Stretch har fått se in i framtiden och fått ta del av Microsofts roadmap de närmsta åren. Det är mycket nytt! En spännande strategiförändring är att istället för att flytta företagen upp i molnet ska molnet flyttas till företagen.

Av alla de olika tekniska förbättringar och nyheter som kommer under de närmsta två åren har vi valt att fokusera på det som ligger oss närmst om hjärtat – Office 365 och SharePoint. SharePoint så som det ser ut idag kommer att förändras framöver. Som vi uppfattar Microsoft håller SharePoint på att delas upp i mindre delar som succesivt kommer att flyttas från SharePoint och bli tjänster i Office 365 istället.

Bli ännu mer produktiv
Office Groups är en ny typ av samarbetsyta för att jobba i Office 365. Fokus ligger på att göra det så lätt och smidigt om möjligt för användarna att själva skapa upp de team som de jobbar i för att kunna stödja en allt mer flexibel arbetsplats. Gruppen hanterar både rättigheter så väl som distribution av email och dokument. Grupperna ger medlemmarna möjlighet att lätt dela information med varandra. Medlemmarna kan själva bjuda in och administrera tillhörigheten på ett intuitivt sätt. O365 Groups kommer i förlängningen ersätta vad vi idag ser som SharePoint Teamsites och även mindre projektsiter.

Enkla interaktiva presentationer
Användaren kan lätt skapa upp interaktiva presentationer där information kan delas enkelt. Sway är ett helt nytt sätt att visualisera dina idéer. Det faktiska användningsområdet för Sway är fortfarande lite oklart men när vi har pratade med SharePoint-teamet så verkar det som att det finns planer på att integrera Sway med SharePoint som ett sätt att förenkla för användaren att enkelt kunna skapa innehåll. Men även utan Sharepoint integration kan Sway användas för att göra visuellt snygga presentationer av information som är lätt för användaren att förstå och skapa.

sway_redigerad

Rätt information i rätt tid
Office Delve är en applikation vars syfte är att presentera relevant information vid rätt tid. På detta vis kan man öka produktiviteten genom att förkorta tiden som behövs för att söka efter information. Vi tror att Delve kommer att bli den givna startsidan i Office 365. Du börjar din dag med att titta i Delve för att snabbt komma igång med det arbete som du håller på med just nu samtidigt får du input på vad dina närmsta kollegor jobbar med för tillfället. Genom att presentera rätt information så blir Delve centralt för ditt arbete och ger dig snabb åtkomst till kunskap som finns utspridd över hela din digitala arbetsplats.

delve_redigerad

Företagsanpassad funktionalitet
NextGen portals är samlingsnamnet som Microsoft använder sig av för att beskriva det nya sättet att utöka specifik funktionalitet på Office 365. Det är applikationer vilka Microsoft har sett behov för hos sina kunder, videostreaming är en av dessa. Funktionerna byggs in i nya portaler som lätt kan nås via Office 365. NextGen portals är SharePoint i grunden men kommer att publiceras som oberoende applikationer på Office 365. Vi tror att det är just dessa portaler som kommer bli det självklara valet när det ska utvecklas företagsspecifika portaler och verktyg.

video

 

Stretch har varit en Microsoft partner länge och lever som vi lär. För oss är Microsofts lösningar en viktig del i vår egna och våra kunders verksamhet. Vi levererar dagligen lösningar inom SharePoint, modern webb och Business Intelligence, BI. Nyfiken på att veta mer?

Dela inlägget